Elköltözhet Szvatopluk szobormása

Neszméri Sándor
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Richard Sulík, a szlovák parlament elnöke még nem döntötte el, mi legyen a sorsa a pozsonyi várudvaron felállított Szvatopluk-szobornak. Emlékezetes, hogy a szobrot a választási kampány zárószakaszában adták át a Robert Fico vezette Smer párt nemzeti elkötelezettségét bizonyítandó. Ezért került a szobor talapzatára Szvatopluk „bemutatásaként”, hogy „az ószlovákok első királya”, holott az eddigi kutatások szerint a Nagymorva Birodalom fejedelme volt.
Ellentmondásossága miatt a választásokat követően a házelnök szakértői bizottságot nevezett ki, hogy tegyenek javaslatot a szobor sorsára nézve. Ezt tegnap át is adták Sulíknak azzal, hogy keressenek a szobornak más helyet a várdombon, mert a várudvarra nem illik. De csak akkor, ha az alkotó hajlandó átalakítani művét, így az adott kornak nem megfelelő fegyverzetet, illetve Szvatopluk pajzsát, merthogy arra a második világháborús Szlovákia fasiszta hadseregének jelvényét helyezte. A szakértők azt is javasolják, hogy amenynyiben Ján Kulich, a mű alkotója nem ért egyet, egyenesen neki adja vissza a házelnök a szobrot.
Közben kiderült, Orbán Viktor és Iveta Radicová szlovák kormányfőnek a V4-ek budapesti csúcstalálkozóján kötött megállapodása alapján szeptember 30-án együttes ülést tart a szlovák és a magyar parlament külügyi bizottsága Pozsonyban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.