Ellopott műkincsek tértek vissza Irakba

Hírösszefoglaló
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb, kiállításokról és ásatásokról ellopott műkincsek kerültek vissza Irakba, amelynek nemzeti múzeumát 2003-ban – az amerikaiak invázióját követő káoszban – szinte teljesen kifosztották. A külügyminisztériumban tegnap megtartott bemutatón a nemrégiben hazatértek közül több mint ötszáz tárgyat sorakoztattak fel, köztük egy 4400 éves sumér királyszobrot, amelyet a múlt század húszas éveiben fedeztek fel az ősi Úr városban. A bemutatón látható volt néhány, az ország közelmúltját jelképező holmi is, egyebek közt Szaddam Husszein díszes AK-47-es géppisztolya, amelyet háborús trófeaként egy amerikai katona vitt el – adta hírül az AP.
Az Iraki Nemzeti Múzeum mintegy 16 ezer darabból álló, ötezer év történelmét felölelő, felbecsülhetetlen értékű gyűjteményének egy része vandál pusztítás áldozata lett. A legtöbb műtárgyat azonban civilek és amerikai katonák tulajdonították el. Amikor a múzeumot tavaly februárban újra megnyitották, az eltűnt értékek közül mintegy ötezer már újra a helyén volt.
Az iraki és a nemzetközi erőfeszítéseknek köszönhetően a kicsempészett relikviák közül hozzávetőlegesen nyolcezernek sikerült a nyomára jutni, s ma már hatezerre tehető a visszaszállított tárgyak száma. Sokról tudják, hogy Svájcban, az Egyesült Királyságban vagy az Egyesült Államokban van, ezeket jogi úton próbálják visszaszerezni.
Egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy az ellopott műkincseknek negyven vagy ötven százaléka került-e vissza a múzeum birtokába, mivel az iraki muzeológusoknak a katalogizálás nem volt az erőssége. A Google ezért tavaly úgy döntött, dokumentálja a bagdadi múzeum kincseit, s felteszi az internetre. Az ősi műtárgyakról 14 ezer fényképet készített. A pontos adatbázis létrehozását az UNESCO is szorgalmazza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.