Eloltották a fúrótoronytüzet

Nincs jele olajszivárgásnak és környezeti szennyezésnek a Mexikói-öbölben, ahol – négy hónappal a BP társaság Deepwater Horizon platformjának elsüllyedése után – újabb fúrótorony robbant fel és gyulladt ki csütörtökön.

2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfékezték tegnapra a Mexikói-öbölben felrobbant fúrótornyon keletkezett tüzet – adta hírül az AP. Az Egyesült Államok déli részén, a louisianai Vermilion Baytől körülbelül 130 kilométerre lévő torony kis, 135 méteres mélységben dolgozott, de a detonáció idején éppen nem működött – közölte a létesítmény tulajdonosa, a Mariner Energy cég képviselője. A baleset körzetében a parti őrség helikopterei és hajói járőröztek, tegnapig nem látták jelét olajszivárgásnak, de a tornyot továbbra is szemmel tartják.
Miként megírtuk, bő négy hónappal a BP társaság Deepwater Horizon platformja által okozott környezeti katasztrófa után a Mexikói-öbölben csütörtökön újabb fúrótorony robbant fel, majd borult lángba, a tizenhárom alkalmazottat kimentették a tengerből. A detonáció után másfél kilométer hosszú és három méter széles olajfolt keletkezett, de később eltűnt.
Bobby Jindal, Louisiana állam kormányzója kezdetben kissé szkeptikusan közölte, hogy a BP tornyának felrobbanásakor is csak később észlelték a szivárgást. Tegnap azonban már arról számolt be, hogy nem kerülhet olaj a vízbe.
Emlékezetes, április 20-án tizenegy munkás meghalt, amikor felrobbant, majd elsüllyedt a Deepwater Horizon platform. A kút július 15-i elzárásáig naponta hatvanezer hordónyi olaj jutott a tengerbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.