Előzetesben maradhat Hagyó

Meghosszabbítaná a Központi Nyomozó Főügyészség Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását – értesült lapunk. A BKV-üggyel összefüggésben ugyancsak fogva tartott egykori munkatársai ügyében a nyomozó hatóság a közeljövőben tesz indítványt a bíróságnak.

Swendt Pál
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hónappal hosszabbítaná meg a Központi Nyomozó Főügyészég (KNYF) a Hagyó Miklóssal, az MSZP volt főpolgármester-helyettesével szemben elrendelt előzetes letartóztatást. Az erről szóló indítványt eljuttatták a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak – közölte lapunk érdeklődésére Keresztes Imre, a nyomozó hatóság vezetője. Mint mondta, a gyanúsított és védője elsődlegesen a kényszerintézkedés megszüntetését vagy annak enyhítését kérte a KNYF-től.
A főügyész arról tájékoztatott, hogy a BKV-nál elkövetett visszaélések kapcsán indított nyomozás szeptember 21-én lejáró határidejének meghosszabbítását kezdeményezik a Legfőbb Ügyészségnél. Hagyó egykori munkatársai, az ugyancsak előzetes letartóztatásba helyezett Horváth Éva és Lelovics Ottó ügyében a kényszerintézkedéssel kapcsolatban a KNYF a közeljövőben tesz indítványt. Az előzetes letartóztatásról a bíróság eddig mindannyiszor jogerősen is úgy döntött: fennáll a szökés, elrejtőzés, illetve a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye.
Mint arról beszámoltunk, a BKV-nál zajló büntetőeljárások közül a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést, csalást és más bűncselekményeket tartalmazó „csomag” szerint eddig tizennyolc gyanúsított van, közülük kilencen bűnszervezetben követték el a bűntetteket. A gyanú szerint Hagyó nyomására született szerződés a HÉV utastájékoztató rendszere kiépítésére, egy tanulmány elkészítésére a négyes metróról. A nyomozó hatóság megalapozatlan teljesítésigazolást, indokolatlan kiadást, 90 milliós károkozást tárt fel.
Augusztus végén a korábbi főpolgármester-helyettest zsarolással is meggyanúsították. Eszerint hivatali helyzetével visszaélve 2008-ban arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV Zrt. megbízott vezérigazgatóját, hogy évente 15 millió forintot adjon át a részére, amit a megzsarolt vezető akkor és a következő évben is teljesített. Balogh a Magyar Nemzetnek márciusban azt mondta, ezeket a pénzeket vitte Hagyónak nokiás dobozokban.
Kádár András ügyvéd kérdésünkre közölte: akárcsak korábban, utóbbi ügyben is panasszal éltek, szembesítésre még nem került sor. Szerinte Hagyót szabadlábra kellene helyezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.