Elszámolta magát a Rail Cargo

Dékány Lóránt
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megalapozatlanul hivatkozik a díjtételek drasztikus emelkedésére a Rail Cargo Hungária a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint.
Mint ismert, a magyar teherszállító vállalat osztrák tulajdonosa, az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) számottevő – akár ezerfős – létszámcsökkentést helyezett kilátásba a pályahasználati díjak emelkedése miatt. A társaság az osztrák sajtó szerint ezért tárgyalást kezdeményezett a magyar kormánnyal.
– A Rail Cargo jelentősen felülbecsülte a jövő évtől érvényes díjmódosításból fakadó többletköltségeket. A vasútvállalatok kiadásai az egymást kioltó díjcsökkenések és emelkedések miatt összességében nem változnak – áll az NFM tegnapi közleményében. Szerintük a Rail Cargo esetében várható többletköltség a társaság által igénybe vett szolgáltatások összetételéből adódhat. – E kiadások növekedése változatlan teljesítmény mellett, a vállalat által jelzett több milliárd forinttal szemben nem éri el az egymilliárdos nagyságrendet sem – mutatott rá a tárca.
Hozzátették, az NFM Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár vezetésével mindezek ellenére is folyamatosan egyeztet a vasúti áruszállításban meghatározó vállalatokkal. Megjegyezték, „a gazdaságtalan kiegészítő szolgáltatásokhoz nyújtott állami hozzájárulás változatlan fenntartásával azonban semmiképpen nem érthet egyet”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.