Enyhe ítélet az osztrák diplomatának

Nagy Áron
2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magas rangú diplomatát, Ausztria volt budapesti főkonzulját ítélte tegnap öt hónap felfüggesztett börtönbüntetésre a bécsi tartományi bíróság egy vízumbotrányban játszott szerepe miatt – jelentette az APA. Az első fokú eljárás végén Roland Weber bíró a „puha szankciót” azzal indokolta, hogy a nyugdíjas diplomata „önként dugta fejét a hurokba”. Javára írták azt is, hogy nem fogadott el pénzt az illegális beutazási engedélyek kiállításáért. Az egykori főkonzul több mint hatszáz olyan vízumkérelmet írt alá, amelyhez hamisított meghívólevelet csatoltak. Állítása szerint sejtette, hogy valami nincs rendben, de nem merte karrierjét kockáztatni. A 67 éves diplomatát 2002-ben Moszkvából helyezték át Budapestre. Megérkezése után nem sokkal rájött, hogy helyettese illegális vízumokkal üzletel, és ezt többször is jelentette az osztrák külügyminisztériumnak. Bizonyítéka azonban nem volt, a tárca pedig nem reagált beadványaira.
Az alkonzult is számon kérte, ő azonban azt felelte, mindent megbeszélt a külügyesekkel. Az idős diplomata ezt el is hitte, s feltételezte, hogy annál a burgenlandi cégnél sincs ez másként, amely a vízumhoz szükséges meghívóleveleket kiállította. Végül 2008-ban mégis eljárás indult az alkonzul ellen. Főnöke vallomásában mindenről részletesen beszámolt, majd hamarosan nyugdíjba vonult. Helyettesét három és fél év börtönre ítélték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.