Értelmetlen az afganisztáni háború

Olvasónktól
2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon sajnálatos, hogy az afganisztáni hadszíntéren napról napra halnak meg az oda vezényelt katonák, vagy válnak nyomorékká egy számukra teljesen értelmetlen háborúban. Az értelmetlen kifejezést abban az összefüggésben használom, hogy ennek a háborúnak nincs semmiféle erkölcsi alapja, mert nem szolgálja az ország védelmét, és nem irányul elrabolt területek visszaszerzésére sem, ami indokolttá tehetné fiatal életek feláldozását a hazáért.
Itt már nem lehetett eljátszani a vegyi fegyver mesét, mint Irakban, hathatósabb okot kellett keresni. Ebben nem az a megdöbbentő, hogy egy állam okot kreál a háború megindításához, mert valamiféle anyagi előnyt, érdeket másképpen nem tudna érvényre juttatni. A történelem tele van ilyen esetekkel. Az Egyesült Államokat érintően pedig semmi meglepő sincs ebben, hiszen az amerikai gazdaságot a hadiipar, a dollár nemzetközi egyeduralma és a meghódított területekről begyűjtött jövedelem tartja életben. Hanem a szervilizmus az igazán megdöbbentő és mélységesen elítélendő, amely az ENSZ és a háborúkhoz csatlakozó államok részéről tapasztalható. Ebben a háborúban is a mindkét felet érintő emberáldozatok mélységes sajnálatán túl az a borzalmas, hogy kihalni látszik az államokat vezető kormányok és nemzetközi szervezetek erkölcsi tartása, felelőssége, s csak a saját anyagi érdekeik azok, amelyek döntéseiket, állásfoglalásaikat nemzetközi vonatkozásban is vezérlik. Kiveszni látszik a humánum, s viszi az emberiséget az egyik háborúból a másikba, egyik népirtásból a másikba, s teszik tönkre földünket a gátlástalan haszonszerzés jegyében. Ebben az erkölcsi fertőben a magyar fél ugyanúgy benne van. Bár az ország a teljes nyomor felé csúszik hárommillió létminimumon tengődővel, kétségbeejtő egészségügyi ellátással, a munkanélküliség, a multinacionális cégek, a bankok, a külföldi hitelek fojtogató szorításában, de arra vannak milliárdjaink, hogy az Egyesült Államok terrorizmusellenes szlogenbe bújtatott terjeszkedő politikáját támogassuk. Sőt, még USA-rabok befogadását is vállaljuk a még nagyobb szervilizmus dicsőségére. A Fidesz-kormány vessen véget ennek az elfogadhatatlan állapotnak!
Átmeneti megoldásként talán elfogadható magatartás lehetne az, ha felajánlanánk azt a lehetőséget az Egyesült Államoknak, hogy idegenlégiósokat toborozzon katonai részvételünk helyett.
Gróf Endre
közgazdász, Pécs

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.