Esély a túlélésre

Pataky István
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamit lépnie kellett a román miniszterelnöknek, illetve az amolyan politikai mindenhatónak számító Traian Basescu államfőnek, hiszen a nagyobbik kormánypárt népszerűsége a megszorítások nyomán zuhanásnak indult, s ennek következtében a jobbközép demokraták (PDL) körében felerősödött az elégedetlenség. A PDL berkein belül kialakult egy erőteljes reformot szorgalmazó belső ellenzék, amely Emil Boc miniszterelnök távozását tartotta a leghatékonyabb megoldásnak. A kormányfő végül úgy mentette saját bőrét, hogy a hozzá közel álló, a pártban komoly politikai múlttal rendelkező tárcavezetőknek is búcsút intett, s ezzel egy időre elhallgattatta a formáció fiatalabb gárdáját. A lépés átmenetileg megmentheti az egységet a kormánypártban, márpedig ez életbevágóan fontos a nagy erőbedobással szervezkedő ellenzék őszi támadása előtt. A szociáldemokraták (PSD) és a jobbközép liberálisok (PNL) kormányellenes bizalmatlansági indítvány előterjesztésére készülnek, a demokraták és az RMDSZ alkotta kormánytöbbségnek pedig minden szavazatra szüksége van a túléléshez.
Bár felmérések szerint a PSD és a PNL akár kétharmados többséghez is juthatna, ha most lennének a választások, a két ellenzéki párt belső viszonyai sem felhőtlenek, így a sokat emlegetett előre hozott megméretést teljes szívvel egyik formáció sem támogatja. Míg a szociáldemokratáknak gyakorlatilag nincs olyan vezető politikusuk, aki igazi alternatívát jelenthetne a kormányfői posztra, addig a liberálisok berkein belül nem élvez egyöntetű támogatottságot Crin Antonescu pártelnök nyíltan PSD-barát politikája. Így aztán, jobb híján akár hosszú életű is lehet a rendkívül törékeny parlamenti támogatottsággal bíró Boc-kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.