Eső zúdult az országra

Ismét harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Zagyva egyes szakaszain, a hét végén lehullott, nagy mennyiségű csapadék házakat, utakat, mezőgazdasági területeket rongált meg. Terjedőben a belvíz, Aszódon két családot ki kellett költöztetni otthonaikból.

Csibra Tibor
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét sok munkát adtak a szakembereknek a hét végi, özönvízszerű esőzések, a nagy mennyiségű csapadék utcákat, házakat öntött el hazánk északi részén, illetve a fővárosban és környékén. A tűzoltókat tegnap délutánig 260-szor riasztották, s voltak helyek, ahol estig szivattyúzniuk kellett a vizet – tudta meg lapunk Töttös Györgyitől, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjétől.
A Békés megyei Kondoroson ötven ingatlanban okozott károkat a hatalmas esőzés, köztük volt három lakóház is. Utóbbiakat tegnap délre megtisztították a szakemberek, de a település mélyebben fekvő részein további teendőik akadtak. A nagyközségben három óra alatt 60 milliméter eső esett, a helyiek szerint 12 éve nem volt ekkora felhőszakadás a környéken. Vasárnapra virradóra az özönvíz miatt egy támfal sérült meg a Pest megyei Aszódon, s a csapadék lakóházakba tört be. A statikus szakemberek megvizsgálták az épületeket, s két ingatlanba nem engedték visszaköltözni a lakókat, a hét ember rokonokhoz, illetve egy evangélikus kollégiumba költözött átmenetileg. A Heves megyei Heréden homokzsákokkal kellett megvédeni a házakat a víztől, amely így is több pincét elöntött, megteltek az elvezetőárkok és a csatornák is. A katasztrófavédelem munkatársai átvágtak egy mellékutat, így előzték meg a további károkat a településen. A község körzetében harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, Hevesben kilenc településen okozott károkat a víz az épületekben, mezőgazdasági területeken.
Bárnánál megcsúszott a domboldal, a felázott talaj egy bekötőútra zúdult. A régióban további fennakadásokat okozott a heves esőzés Gyöngyös környékén is, Hatvanban kilépett medréből a Bér patak és egy közeli kereskedelmi központ rosszul kiépített vízelvezető rendszere miatt utcákat, házakat, kerteket öntött el a csapadék. Bács-Kiskun megyében hetven helyre hívták szivattyúzni a tűzoltókat, Kecskeméten aluljárókba tört be a víz.
Budapesten a XVII. és a XXI. kerületben okozott gondokat a nagy mennyiségű eső, a Pest megyei Versegen szombaton homokzsákokkal kellett megvédeni a lakóházakat az áradattól. Dunakeszin és Vecsésen egy vízzel elöntött vasúti aluljáróból mentették ki a szakemberek a bent rekedt autókat.
Hajdú-Bihar megye egyes részein első, illetve másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, a térségben 5500 hektáron, többségében vetésen és szántóföldön áll a víz. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közlése szerint a Zagyva vízgyűjtő területén, Szentlőrinckátánál harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el tegnap reggel.
A mostani hét első fele csendesebb, változóan felhős és napsütéses lesz. Csapadék előfordulhat egyes helyeken, de a hétvégihez hasonló, özönvízszerű esőzésekre nem kell számítani – tudtuk meg Gaál Árontól, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletesétől. A hét második felében ismét több helyütt lehet számítani csapadékra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.