EU-bírósági terítéken a Sólyom-ügy

Hírösszefoglaló
2010. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett az Európai Bíróságra Magyarországnak az a Szlovákia elleni beadványa, amely Sólyom László volt köztársasági elnök tavalyi, révkomáromi látogatásának megakadályozásával foglalkozik. Az Európai Unió saját bíróságának sajtóosztálya tegnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ügyben már meg is kezdődött az úgynevezett írásbeli eljárás, amelynek során az érintettek vagy más hozzászólni kívánók megtehetik a témához kapcsolódó észrevételeiket.
Közben egy német lapinterjúban Iveta Radicová azt mondta, a magyar–szlovák viszonyt csak dialógus útján lehet javítani. A szlovák kormányfő kijelentette, a kettős állampolgárságról szóló budapesti törvény más államokkal történt előzetes konzultáció nélkül lépett hatályba, ráadásul Budapest figyelmen kívül hagyta a kétoldalú szerződésben rögzített eljárásmódot. Radicová szerint ezért szükség van egy olyan törvényre, amely kimondja, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvény Szlovákia területén nem érvényes.
Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke kedden a szentendrei XXII. Nyári főiskolás tábor keretében tartott előadásában azt mondta, a határon túli magyarok közül ma a felvidéki magyarság a leginkább megfélemlített közösség. Két fontos területet emelt ki az MKP prioritásai közül: Dél-Szlovákia gazdasági fejlesztését, hogy az emberek ne költözzenek el, és az identitás megőrzését. A politikus a választásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: az MKP történelmi kudarcot szenvedett, ugyanakkor a mostani kormánykoalíció sokkal jobb, mint az előző volt, és megvan a lehetőség, hogy a felvidéki magyarok újraépítkezhessenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.