Érdeklődéssel várt kézműves boraik európai birtokokról származnak, és az újvilági bordömping mellett az Óvilág évszázadok alatt kialakult borvalóságát kínálják a fogyasztóknak.
A Délvidékről, Szerbiából a Maurer Pincészet, amely a Szabadka–Horgosi borvidéken Szabadka és Magyarkanizsa között, Hajdújáráson található, a Ludasi-tó partján. Szőlőik java része a Szerémségben található, azon a borvidéken, amely a középkorban Tokaj mellett a legnagyobb hírnévnek örvendő termőhely volt. Ilyen többek között a furmint, szerémi zöld, bakator, ezerjó, kövidinka, mézesfehér, vadfekete.
Ugyancsak a szabadkai régióból érkezik a DiBonis Pincészet, amely 2008 óta foglalkozik minőségi borok és pálinkák készítésével. A mintegy 5 hektáros szőlőültetvényükön 40 000 szőlőtőke található a legkülönbözőbb fajtákból, mint amilyen a shiraz, cabernet sauvignon, cabernet franc, kékfrankos, merlot, pinot noir, sauvignon és muscat ottonel. A DiBonis borászat a kitűnő borok és párlatok készítése mellett borturizmussal és vendéglátással is foglalkozik a 80 személyt befogadó Shiraz degusztációs központban. A Shiraz degusztációs központ részeként egy, a térségben egyedülálló bortrezor is található.
Szlovéniát többek között a Cuk családi pincészet képviseli Lendváról, amely Szlovénia legkeletibb csücskén fekszik, a Lendva folyó, a Fekete-ér és Mura folyó között, néhány kilométerre a szlovén–magyar és a szlovén–horvát határtól.
A Cuk család borháza Lendvahegy legmagasabb pontján, 328 méter tengerszint feletti magasságon épült fel, ahonnét 3 országra nyílik a kilátás. A finom borok mellé házi hidegtálat, házi perecet és házi rétest kínálnak vendégeiknek, amilyet nagymamánk készít.
A vendéglátást saját pezsgőjükkel kezdik, melyet általában karddal nyitnak ki, hogy jobb legyen a hangulat, utána pedig különböző boraikat – olaszrizling, rajnai rizling, tramini, sauvignon blanc, pinot blanc, pinot gris, pinot noir, kékfrankos és zweigelt – kóstoltatják meg. Rozéjuknak a Piroska könnye, vörösboruknak a Hadik vére nevet adták. Hogy miért, azt csak személyesen mesélik el.
A lendvai Rozsmán Pincészet évek óta a legkiválóbb fajta borokkal van jelen a szlovén borpiacon. Újabban a Kárpát-medencei borászok találkozóján, fesztiválokon, a Magyar Borakadémia borbemutatkozásain, a magyar borok piacán is keresettek a pincészet borai, az olaszrizling, rajnai rizling, chardonnay, szürkebarát, pinot blanc és pinot noir is.
A Felvidékről, Szlovákiából hét borászat kínálja majd borait. Őrsújfaluból Bott Frigyes érkezik. Jelenleg 5 hektár szőlőterületet művelnek a muzslai hegy tetején, 230 méter tengerszint feletti magasságban, sok napsütéssel megáldott helyen. A borvidék a Garam és a Duna által bezárt háromszög földrajzi középpontjában fekvő bélai dombok déli lankáin található. A szőlőterület nagyobb része új telepítés, félhektáronként pinot noir, szürkebarát, tramini, pinot blanc, sauvignon blanc, a többi pedig 35–40 éves tőke: olaszrizling, zöldveltelini, rajnai rizling és kékfrankos.
A párkányi Drozdik Pincészet többgenerációs hagyomány folytatásaként ma kb. 4 ha területen gazdálkodik, a Párkány környéki Dank-hegy és Öreg-hegy déli lankáin, illetve Garamkissallón. A borvidék fő fajtái: olaszrizling, zöldveltelini, királyleányka, rizlingszilváni, fehérburgundi, szürkebarát, szentlőrinci, kékfrankos, de a frissen telepített ültetvényekben már az újabb nemesítésű fajták is megtalálhatók, mint a devín, pálava, morva muskotály, andré, alibernet. Boraikra a krémesség, tüzesség, elegancia, az érett gyümölcsök és a hosszan tartó ízérzet jellemző.
A kürti Kasnyik családi pincészetben Kasnyik Tamás és Gábor 2003-tól foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, azóta, hogy átvették a nagy múltra visszatekintő családi ültetvényeket. Lassan kezdték kiépíteni birtokukat, tudatosítva azt, hogy a jó bor a szőlőben terem. Ültetvényeik Kürt község többnyire délnyugati fekvésű dombjain találhatók meg. Elsősorban az ott honos fajtákat kedvelik: olaszrizling, zöldveltelini, rizlingszilváni, kékfrankos, szentlőrinci, kékoportó, de a kíváncsiságtól vezérelve az új nemesítésű fajtákkal – dunaj, alibernet, devín, pálava – is próbálkoznak.
Kisújfaluban, a kürti régióban található Mátyás András családi pincészete. Tradicionális módon boraik nagy része fahordókban erjed és érik. Fajtáik: olaszrizling, rajnai rizling, sauvignon blanc, királyleányka, chardonnay, pinot blanc, szürkebarát, pinot noir, kékfrankos. Távoli célkitűzésük, hogy teljes egészében átálljanak az ökológiai szőlőtermesztésre.
Sütő Zsolt és Melecskey Tibor által jegyzett a kürti Strekov 1075 borászat. Évente három minőségi kategóriában 30 000 palackot készít: corpus, classic, terroir, speciális. Céljuk a kürti terroir gazdagságának bemutatása a szőlőfajták segítségével. Filozófiájuk: az egyediség nem elvont vagy poharakba kényszerített ízekben, hanem természeti szépségekben, a tárgyakban, a borban létrehozott harmóniákban, az emberi közösségek életszeretetében jelenik meg.
A Búcson található Vintop Karkó Pincészet a történelmi Felvidéken 18 ha szőlőbirtok háttérrel rendelkezik. Az integrált termelésből származó saját alapanyag félsiker boraik készítésénél. Borászati filozófiáik alapigéi a kíméletes feldolgozás, a technológiai fegyelem precíz betartása, a bor és a fogyasztó szeretete.
A VVD Dvory Szőlészeti és Borászati Szövetkezet a szlovákiai Udvardon van. Szőlőtermesztéssel 1972 óta foglalkoznak, jelenleg 145 hektáron.
A legnagyobb területen olaszrizlinget, zöldveltelinit, müller-thurgaut, chardonnay-t termesztenek. A kék fajtákból szentlőrincit, cabernet sauvignont, kékfrankost, zweigeltet, alibernet-t, kékburgundit termesztenek. Modern pincegazdaságukban a mustot hőkezeléssel erjesztik, a borokat rozsdamentes acél tartályokban tárolják.
Erdélyből, Romániából Balla Géza borai már közismertek és népszerűek a hazai fogyasztók körében is. Aradtól 24 kilométerre, a hajdanai híres ménesi történelmi borvidéken, Opáloson található Balla Géza borászata. A legendás vörös aszúk, a fűszeres kadarkák, az egykoron Európa-szerte híres nagy testű, bársonyos ménesi vörösborok és szelíd királyleánykák vidékén létrejött pincészetében 1999 óta törekszik arra, hogy e borvidék visszanyerje régi szépségét, hírnevét. Vörösborai, a merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, kékfrankos és a legendás kadarka – amelyből régen a vörös aszút készítették – messze földön ismertek már.
Fehérborainak sajátossága a huszáros savgerinccel rendelkező mustos fehér, de szélesíti palettáját a világfajta sauvignon blanc, a rózsaszirom-illatú tramini, a szelíd, de titokzatos királyleányka, a jellegzetes szürkebarát és a harmonikus olaszrizling.
Az 1999-ben alapított szatmárnémeti Nachbil Borászat kínálatát a pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, sangiovese, kékfrankos és shiraz vörös, valamint chardonnay, pinot gris, sauvignon blanc, rajnai rizling, tramini és királyleányka fehér szőlőfajták alkotják.
Bárki, aki elhalad a Szatmárnémeti–Zilah-útvonalon, nem tudja figyelmen kívül hagyni a bélteki dombok varázslatos világát, a kicsi pincék szinte csalogató látványát, valamint a szőlősorok katonás rendezettségét. A Nachbil Borászat tiszteli és ápolja az ősök hagyatékát, ezért is volt fontos, hogy 2002-ben megvásárolta az akkoriban már romokban lévő Károlyi-pincét, melynek régi arculatát sikerült visszaállítania.
A díszvendégek budavári bemutatkozásának
szakmai hátterét a Terroir Club biztosítja.
www.aborfesztival.hu

Összeül a mai napon a Nemzetbiztonsági Bizottság