Európa rejtett csodái újrafelfedezésre várnak

Vörös, fehér, száraz vagy édes a bor, szinte mindegy, fontos, hogy ott legyünk és találkozzunk! Mosolyogva koccintsunk egymás és a magunk egészségére, és büszkék legyünk nemzeti kincseinkre! Együtt lesz itt minden: hagyomány, zene, tánc, költészet és természetesen a mindent átölelő bor szeptember 8. és 12. között a budavári borfesztiválon. Díszvendég a Kárpát-medence határon túli magyar borászata.

Munkatársunktól
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdeklődéssel várt kézműves boraik európai birtokokról származnak, és az újvilági bordömping mellett az Óvilág évszázadok alatt kialakult borvalóságát kínálják a fogyasztóknak.

A Délvidékről, Szerbiából a Maurer Pincészet, amely a Szabadka–Horgosi borvidéken Szabadka és Magyarkanizsa között, Hajdújáráson található, a Ludasi-tó partján. Szőlőik java része a Szerémségben található, azon a borvidéken, amely a középkorban Tokaj mellett a legnagyobb hírnévnek örvendő termőhely volt. Ilyen többek között a furmint, szerémi zöld, bakator, ezerjó, kövidinka, mézesfehér, vadfekete.
Ugyancsak a szabadkai régióból érkezik a DiBonis Pincészet, amely 2008 óta foglalkozik minőségi borok és pálinkák készítésével. A mintegy 5 hektáros szőlőültetvényükön 40 000 szőlőtőke található a legkülönbözőbb fajtákból, mint amilyen a shiraz, cabernet sauvignon, cabernet franc, kékfrankos, merlot, pinot noir, sauvignon és muscat ottonel. A DiBonis borászat a kitűnő borok és párlatok készítése mellett borturizmussal és vendéglátással is foglalkozik a 80 személyt befogadó Shiraz degusztációs központban. A Shiraz degusztációs központ részeként egy, a térségben egyedülálló bortrezor is található.

Szlovéniát többek között a Cuk családi pincészet képviseli Lendváról, amely Szlovénia legkeletibb csücskén fekszik, a Lendva folyó, a Fekete-ér és Mura folyó között, néhány kilométerre a szlovén–magyar és a szlovén–horvát határtól.
A Cuk család borháza Lendvahegy legmagasabb pontján, 328 méter tengerszint feletti magasságon épült fel, ahonnét 3 országra nyílik a kilátás. A finom borok mellé házi hidegtálat, házi perecet és házi rétest kínálnak vendégeiknek, amilyet nagymamánk készít.
A vendéglátást saját pezsgőjükkel kezdik, melyet általában karddal nyitnak ki, hogy jobb legyen a hangulat, utána pedig különböző boraikat – olaszrizling, rajnai rizling, tramini, sauvignon blanc, pinot blanc, pinot gris, pinot noir, kékfrankos és zweigelt – kóstoltatják meg. Rozéjuknak a Piroska könnye, vörösboruknak a Hadik vére nevet adták. Hogy miért, azt csak személyesen mesélik el.
A lendvai Rozsmán Pincészet évek óta a legkiválóbb fajta borokkal van jelen a szlovén borpiacon. Újabban a Kárpát-medencei borászok találkozóján, fesztiválokon, a Magyar Borakadémia borbemutatkozásain, a magyar borok piacán is keresettek a pincészet borai, az olaszrizling, rajnai rizling, chardonnay, szürkebarát, pinot blanc és pinot noir is.

A Felvidékről, Szlovákiából hét borászat kínálja majd borait. Őrsújfaluból Bott Frigyes érkezik. Jelenleg 5 hektár szőlőterületet művelnek a muzslai hegy tetején, 230 méter tengerszint feletti magasságban, sok napsütéssel megáldott helyen. A borvidék a Garam és a Duna által bezárt háromszög földrajzi középpontjában fekvő bélai dombok déli lankáin található. A szőlőterület nagyobb része új telepítés, félhektáronként pinot noir, szürkebarát, tramini, pinot blanc, sauvignon blanc, a többi pedig 35–40 éves tőke: olaszrizling, zöldveltelini, rajnai rizling és kékfrankos.
A párkányi Drozdik Pincészet többgenerációs hagyomány folytatásaként ma kb. 4 ha területen gazdálkodik, a Párkány környéki Dank-hegy és Öreg-hegy déli lankáin, illetve Garamkissallón. A borvidék fő fajtái: olaszrizling, zöldveltelini, királyleányka, rizlingszilváni, fehérburgundi, szürkebarát, szentlőrinci, kékfrankos, de a frissen telepített ültetvényekben már az újabb nemesítésű fajták is megtalálhatók, mint a devín, pálava, morva muskotály, andré, alibernet. Boraikra a krémesség, tüzesség, elegancia, az érett gyümölcsök és a hosszan tartó ízérzet jellemző.
A kürti Kasnyik családi pincészetben Kasnyik Tamás és Gábor 2003-tól foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, azóta, hogy átvették a nagy múltra visszatekintő családi ültetvényeket. Lassan kezdték kiépíteni birtokukat, tudatosítva azt, hogy a jó bor a szőlőben terem. Ültetvényeik Kürt község többnyire délnyugati fekvésű dombjain találhatók meg. Elsősorban az ott honos fajtákat kedvelik: olaszrizling, zöldveltelini, rizlingszilváni, kékfrankos, szentlőrinci, kékoportó, de a kíváncsiságtól vezérelve az új nemesítésű fajtákkal – dunaj, alibernet, devín, pálava – is próbálkoznak.
Kisújfaluban, a kürti régióban található Mátyás András családi pincészete. Tradicionális módon boraik nagy része fahordókban erjed és érik. Fajtáik: olaszrizling, rajnai rizling, sauvignon blanc, királyleányka, chardonnay, pinot blanc, szürkebarát, pinot noir, kékfrankos. Távoli célkitűzésük, hogy teljes egészében átálljanak az ökológiai szőlőtermesztésre.
Sütő Zsolt és Melecskey Tibor által jegyzett a kürti Strekov 1075 borászat. Évente három minőségi kategóriában 30 000 palackot készít: corpus, classic, terroir, speciális. Céljuk a kürti terroir gazdagságának bemutatása a szőlőfajták segítségével. Filozófiájuk: az egyediség nem elvont vagy poharakba kényszerített ízekben, hanem természeti szépségekben, a tárgyakban, a borban létrehozott harmóniákban, az emberi közösségek életszeretetében jelenik meg.
A Búcson található Vintop Karkó Pincészet a történelmi Felvidéken 18 ha szőlőbirtok háttérrel rendelkezik. Az integrált termelésből származó saját alapanyag félsiker boraik készítésénél. Borászati filozófiáik alapigéi a kíméletes feldolgozás, a technológiai fegyelem precíz betartása, a bor és a fogyasztó szeretete.
A VVD Dvory Szőlészeti és Borászati Szövetkezet a szlovákiai Udvardon van. Szőlőtermesztéssel 1972 óta foglalkoznak, jelenleg 145 hektáron.
A legnagyobb területen olaszrizlinget, zöldveltelinit, müller-thurgaut, chardonnay-t termesztenek. A kék fajtákból szentlőrincit, cabernet sauvignont, kékfrankost, zweigeltet, alibernet-t, kékburgundit termesztenek. Modern pincegazdaságukban a mustot hőkezeléssel erjesztik, a borokat rozsdamentes acél tartályokban tárolják.

Erdélyből, Romániából Balla Géza borai már közismertek és népszerűek a hazai fogyasztók körében is. Aradtól 24 kilométerre, a hajdanai híres ménesi történelmi borvidéken, Opáloson található Balla Géza borászata. A legendás vörös aszúk, a fűszeres kadarkák, az egykoron Európa-szerte híres nagy testű, bársonyos ménesi vörösborok és szelíd királyleánykák vidékén létrejött pincészetében 1999 óta törekszik arra, hogy e borvidék visszanyerje régi szépségét, hírnevét. Vörösborai, a merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, kékfrankos és a legendás kadarka – amelyből régen a vörös aszút készítették – messze földön ismertek már.
Fehérborainak sajátossága a huszáros savgerinccel rendelkező mustos fehér, de szélesíti palettáját a világfajta sauvignon blanc, a rózsaszirom-illatú tramini, a szelíd, de titokzatos királyleányka, a jellegzetes szürkebarát és a harmonikus olaszrizling.

Az 1999-ben alapított szatmárnémeti Nachbil Borászat kínálatát a pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, sangiovese, kékfrankos és shiraz vörös, valamint chardonnay, pinot gris, sauvignon blanc, rajnai rizling, tramini és királyleányka fehér szőlőfajták alkotják.
Bárki, aki elhalad a Szatmárnémeti–Zilah-útvonalon, nem tudja figyelmen kívül hagyni a bélteki dombok varázslatos világát, a kicsi pincék szinte csalogató látványát, valamint a szőlősorok katonás rendezettségét. A Nachbil Borászat tiszteli és ápolja az ősök hagyatékát, ezért is volt fontos, hogy 2002-ben megvásárolta az akkoriban már romokban lévő Károlyi-pincét, melynek régi arculatát sikerült visszaállítania.

A díszvendégek budavári bemutatkozásának
szakmai hátterét a Terroir Club biztosítja.

www.aborfesztival.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.