Fallal védekeznek

Pataky István
2010. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromezer eurónyi gyűjtött pénzből huszonöt méter hosszú betonfalat emeltek a felvidéki Nagymihály egyik lakótelepén. A helyiek – mintegy hatvan család – így próbálták megakadályozni a közeli roma telepen élőket abban, hogy a lakótelepen keresztül járjanak a város központjába. A lakosok szerint a cigányok vécének használták a környéket, szétdobálták a szemetet, rongálták az épületeket. A pozsonyi Sme című napilap megszólaltatott néhány lakót. Szerintük a fal nem a romák ellen épült, hanem mindenki ellen, aki rendetlenséget csinált lakóhelyük környékén. „Erre jártak, a balkonunk alá vizeltek, a bűz bejött az ablakon, nem is nagyon nyithattuk ki. Sokan közülük drogoznak is” – mondta egyikük. A lakóközösség vezetője, Anton Tadian azt állította, a roma telepen élők rongálták a panelházakat, a fallal csak tulajdonukat akarják védeni.
A Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál beszámolója szerint már korábban is épült úgynevezett védelmi fal a városrészben. Azt az önkormányzat zajárnyékolás céljából építette – legalábbis ez volt a hivatalos indok. A most nyáron átadott falrész ehhez kapcsolódik. A korábbi falak és az új fal összekapcsolásával jelenleg egy ötszáz méter hosszú falrendszer jött létre a szlovákiai város lakótelepén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.