Federer a hatodikra tör

A férfi címvédő, Juan Martin del Potro nélkül kezdődik hétfőn New Yorkban az idény utolsó tenisz Grand Slam-tornája, a US Open. A tavalyi női győztes, Kim Clijsters ott lesz a mezőnyben, olyannyira, hogy a mi Arn Grétánkkal találkozik a kezdő körben, a másik magyar, Szávay Ágnes cseh riválist kapott elsőre.

Munkatársunktól
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rohan az idő, hiszen már az év negyedik, egyben utolsó Grand Slam-tornájánál, az amerikai nyílt teniszbajnokságnál jár az idény, tehát ráfordul az őszi célegyenesre. Egyre több a sérült, a fáradt, persze aki él és mozog, az már hetek óta áttette székhelyét a tengerentúlra, s egyben kemény pályára. S a küzdelem is legalább ilyen kemény lesz Flushing Meadows-ban, ahol a jelek szerint mindkét nem egyesében többen ácsingóznak eséllyel a végső győztesnek járó 1,7 millió dollárra. A férfiak 128-as mezőnyében hosszú évek szokása szerint nem lesz magyar (Balázs Attila kiselejteződött), de ami nagyobb hírérték, az argentin címvédő, Juan Martín del Potro sem, mivel régóta sérüléssel bajlódik. A tavalyi döntőben Roger Federert verte, aki most hatodik itteni sikerére, és 17. Grand Slam-elsőségére készül. Noha az idén nem igazán ment neki, a múlt héten Cincinnatiban negyedszer is megszerezte a trófeát. Ez évben ez volt a második tornagyőzelme az Australian Opent követően, összesen tízszer kapott ki, s bár most második, néhány napja már a harmadik helyre is „alászállt” a világranglistán.
A sorban éllovas és egyben első kiemelt Rafael Nadal 2010-ben két GS-viadalon, a Roland Garroson és Wimbledonban is diadalmaskodott további három torna mellett, és Amerikában is erre készül, bár ez még sosem sikerült neki. A spanyol klasszis a múlt héten ugyan kikapott Cincinnatiban a ciprusi Markos Bagdatisztól, de ennek nem szabad különösebb jelentőséget tulajdonítani. A favorit duó dolgába beleszólhat a szerb Novak Djokovics, a brit Andy Murray, esetleg a svéd Robin Söderling is, bár mindhárman hullámzó formát mutatnak. Mindenesetre ha Federer 2004, 2005, 2006, 2007 és 2008 után hatodszor is győz, akkor megelőzi a szintén ötszörös nyertes Pete Samprast.
A nőknél is hiányzik majd sérülés miatt egy komoly klasszis, a világranglista-vezető amerikai Serena Williams, aki háromszor nyerte meg hazája bajnokságát. Távollétében a mögötte második, s most „helyette” első kiemelt dán Caroline Wozniacki, a címvédő belga Kim Clijsters, Serena nővére, Venus Williams, vagy az egyre jobban formába lendülő orosz Marija Sarapova és Vera Zvonarjova érhet oda a csúcs közelébe. Mivel Czink Melinda idei gyengélkedése miatt kihagyja a US Opent, Kapros Anikó pedig gyorsan elvérzett a selejtező során, a 128-as elitmezőnyben két hölgy, Szávay Ágnes és Arn Gréta képviseli a magyar színeket. Előbbi könnyebbnek tűnő ellenfelet, a cseh Sandra Zahlavovát kapta az első körben, akit az idén Acapulcóban, igaz, nagy csatában, de legyőzött. A rangsorban jelenleg 35. Szávay ebben az esztendőben két tornagyőzelmet gyűjtött be: nyert Budapesten és Prágában, egy hete pedig a 16 között kapott ki a későbbi döntős orosz Zvonarjovától Montrealban. Annál nehezebb dolga lesz a listán 104. Arnnak, aki elsőre kifogta a címvédő Clijsterst. Ám legalább nem mondhatja, hogy elkerülte őt a bravúr lehetősége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.