Fehérorosz és ciprusi bravúr

Munkatársunktól
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel az új menetrend szerint pénteken és kedden rendezik a válogatott futballtornák európai selejtezőit, a győzteseknek és a veszteseknek egy teljes hétvégéjük maradt arra, hogy elemezzék, emésztgessék a történteket. A magyar érdekeltségű E csoportban a mieink stockholmi veresége és Hollandia 5-0-s sikere San Marinóban papírforma, Moldova viszont némi meglepetésre gyűrte le 2-0-ra Finnországot.
A kontinens persze nem ettől az eredménytől hangos, sokkal inkább a fehéroroszok franciaországi győzelmétől, valamint a Portugália–Ciprus találkozó 4-4-es döntetlenjétől. A totális vb-kudarc után a teljes újrakezdés szándékával munkába állt francia szövetségi kapitány, Laurent Blanc rajtpozíciója tehát még a vártnál is keservesebb, az 1998-ban még játékosként világbajnok tréner erről így vallott: „A labdát meg tudjuk tartani, de a kaputól 25 méterre elfogy a tudományunk. Nehéz időszakot élünk meg, semmi sem megy úgy, ahogy szeretnénk, de harcolnunk kell tovább.”
Mint a portugáloknak, akik kétszer is egyenlítettek a ciprusi vendég ellen, majd hiába vezettek 3-2-re és 4-3-ra is, a szigetlakók a 89. percben egyenlítettek. A szlovénok is vb-résztvevőként kaptak ki otthon az északírektől, a románok sem bírtak az albánokkal, de legalább egy pontot Bukarestben tartottak. A szlovákoknak is majdnem be kellett érniük ennyivel Macedónia ellen, ám Holosko a 91. percben kicsikarta az 1-0-t.
Az esélyesek közül az angolok, valamint a világ- és Európa-bajnok spanyolok egyaránt négyszer voltak eredményesek, de hozzájuk hasonlóan jól kezdtek a németek, akik Miroslav Klose góljával Belgiumból hozták el a három pontot.
Az olaszok megszenvedtek az észtekkel, de végül 0-1-ről fordítva felülkerekedtek. Az egyenlítő gólt Antonio Cassano szerezte, aki Cesare Prandelli szövetségi kapitány reményeinek fő letéteményese, hisz a mester kijelentette: „Cassano most érzi a bizalmat, s ez nagy változást hozhat az egész csapat számára is.”
A 2012-es Európa-bajnokság két házigazdája, a lengyel és az ukrán válogatott szombaton 1-1-es döntetlent játszott egymással Lódzban, a vendég ukránok a 92. percben egyenlítettek.

Eredmények. A csoport: Kazahsztán–Törökország 0-3, Belgium–Németország 0-1. B csoport: Szlovákia–Macedónia 1-0, Andorra–Oroszország 0-2, Örményország–Írország 0-1. C csoport: Szlovénia–Észak-Írország
0-1, Észtország–Olaszország 1-2, Feröer-szigetek–Szerbia 0-3. D csoport: Franciaország–Fehéroroszország 0-1, Románia–Albánia 1-1, Luxemburg–Bosznia-Hercegovina 0-3. E csoport: Svédország–Magyarország 2-0, San Marino–Hollandia 0-5, Moldova–Finnország 2-0. F csoport: Görögország–Grúzia 1-1, Lettország–Horvátország 0-3, Izrael– Málta 3-1 (csütörtökön játszották). G csoport: Montenegró– Wales 1-0, Anglia–Bulgária 4-0. H csoport: Izland–Norvégia 1-2, Portugália–Ciprus 4-4. I csoport: Litvánia–Skócia 0-0, Liechtenstein–Spanyolország 0-4.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.