Felesleges főtáblás sorsolás?

A labdarúgó Európa-liga főtábláján a DVSC a holland PSV-vel, az olasz Sampdoriával és az ukrán Metaliszt Harkivvel került össze az I csoportban. A hajdúságiak két magyarral, a korábbi debreceni, most eindhoveni Dzsudzsák Balázzsal, valamint a genovai Koman Vladimirrel is összetalálkozhatnak, feltéve, ha időközben egyikük sem igazol máshová, no meg ha az UEFA nem zárja ki a Lokit a sorozatból Máté Péter jogosulatlan szereplése miatt. A Győr maga esett ki, miután a hazai 0-2 után Zágrábban is kikapott 2-1-re a helyi Dinamótól.

Munkatársunktól
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárják a Lokit? Gondja támadhat a Debrecennek, mivel a bolgár Liteksz Lovecs elleni, 2-1-re megnyert csütörtöki visszavágón Máté Péter jogosulatlanul léphetett pályára. A 25 éves védő a találkozó utolsó pillanataiban állt be, ám nem szerepelt a nevezési listán. A hírek szerint a BL-selejtezős listán még rajta volt, a módosított EL-belin már nem. Az UEFA a bolgár óvástól függetlenül hivatalból vizsgálatot indított, döntés jövő hétre várható, de nemcsak kizárás lehet a szankció, hanem figyelmeztetés, fegyelmi vagy pénzbírság is.


A PSV Eindhoven az Ajax és a Feyenoord mellett Hollandia három legismertebb csapata közé tartozik. 21-szeres holland bajnok, 1988-ban BEK-et, 1978-ban UEFA-kupát nyert. 2008 januárja óta itt játszik Dzsudzsák Balázs, a debreceniek korábbi futballistája. A balszélső mára a holland klub meghatározó embere, az EL-selejtező 4. fordulójában például a PSV az ő két góljával és két gólpasszával verte a visszavágón 5-0-ra a Novoszibirszket (s jutott tovább összesítésben 5-1-gyel). Klubja honlapján elmondta, a tegnapi sorsolás óta folyamatosan csörög telefonja, s örül, hogy hazatérhet egykori csapatához, amelyet erősnek tart, nem hiába szerepelt tavaly a BL-ben.
A Sampdoria fénykorát az 1980-as és 1990-es évek fordulóján élte, 1988-ban bejutott a KEK döntőjébe, ahol 2-0-ra kikapott a Barcelonától. 1991-ben öt pont előnnyel megnyerte a Serie A-t, s 1992-ben a BEK-ben is a döntőig menetelt, ahol ismét a Barca volt a végzete, hosszabbításban 1-0-ra alulmaradt. Olyan csillagok szerepeltek az együttesben, mint Pagliuca kapus, vagy Vialli és Mancini. Az elmúlt években ismét felfelé ível a Sampdoria pályája, ennek jeleként tavaly a 4. helyen végzett a Serie A-ban, így bekapcsolódhatott a BL-selejtező utolsó körébe. Ahonnan, mint azt már megírtuk, drámai körülmények között, nyertes helyzetből hullott ki a Bremen ellen. Az együttes magyar játékosa, Koman Vladimir nagy reményekkel vágott neki az idénynek, ám a BL-selejtezőkön már nem szerepelt, ezért távozni szeretne. Ennek ellenére a tegnapi EL-sorsolás után azt mondta, nagy élmény lenne számára a Puskás-stadionban ellenfélként szerepelni.
A harmadik riválist, a Metaliszt Harkivet augusztus közepén 9 pont levonással és pénzbüntetéssel sújtotta az ukrán szövetség egy bő két évvel ezelőtti bundázás miatt, erre tiltakozásul a csapat edzője, Miron Markevics távozott a válogatott éléről. Az 1925-ben alapított sárga-kék „vasgyáriak” 1988-ban szovjet kupát nyertek, s az ukrán bajnokságban negyedik éve folyamatosan harmadikak, a 2008–2009-es UEFA-kupában a negyeddöntőig meneteltek. Az idei EL-selejtező zárókörében Leandro ciprusi csapatát, az Omonia Nicosiát ejtették ki. A Debrecen szeptember 16-án itthon ellenük kezdi az idei EL-csoportküzdelmeket, hacsak Máté Péter jogosulatlan szerepeltetése nem lesz akadály (lásd a keretben).

A csoportbeosztás. A: Juventus, Man. City, Salzburg, Poznan. B: Atlético M., Leverkusen, Rosenborg, Arisz Szaloniki. C: Sporting Lisszabon, Lille, Levszki, Gent. D: Villarreal, FC Bruges, D. Zagreb, PAOK. E: Alkmaar, D. Kijev, BATE Boriszov, Sheriff Tiraspol. F: CSZKA Moszkva, Palermo, Sparta Praha, Lausanne. G: Zenit, Anderlecht, AEK Athén, Hajduk Split. H: Stuttgart, Getafe, Odense, Young Boys. I: PSV, Sampdoria, Harkiv, DVSC. J: Sevilla, PSG, Dortmund, Lviv.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.