Fellélegzés a parketten

A keddi és tegnap reggeli megingást követően elérkezett a fellélegzés ideje a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX 417 pontos, 1,82 százalékos emelkedéssel, 23 372,66 ponton zárt. Elemzők szerint a derűs piaci hangulatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed gazdasági összefoglalóját megelőző optimista várakozás okozta.

Munkatársunktól
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős, 24,1 milliárd forintos forgalom mellett a vezető papírok erősödtek a keddi záráshoz képest tegnap a pesti tőzsdén. A nap nyertese címet ezúttal a Mol-papír érdemelte ki, amely 790 forinttal, 3,66 százalékkal, 22 350 forintra erősödött. Az olajrészvény forgalma 3,7 milliárd forintot tett ki. Az OTP-részvények ára 90 forinttal, 1,86 százalékkal, 4940 forintra nőtt, a bankpapír bonyolította a legnagyobb, 16,4 milliárd forintos forgalmat. A Magyar Telekom árfolyama hat forinttal, 0,88 százalékkal, 690 forintra emelkedett. A távközlési részvény 882,8 millió forint értékben cserélt gazdát. A Richter-részvények értéke 250 forinttal, 0,52 százalékkal, 48 405 forintra nőtt, e papír forgalma kétmilliárd forint volt. A kisebbik szektortárs, az Egis megtartotta keddi, 20 500 forintos értékét, 663 millió forintos forgalom mellett.
Kisebb meglepetésként értékelte a távirati irodának az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője, hogy tegnap komolyabb mértékben erősödött a BUX, mivel napközben a forint is meglehetősen gyenge volt. Márpedig ritkán fordul elő, hogy ilyen esetben ennyire ellene menjen a részvénypiac a devizapiacnak. Varjú Péter kiemelte: az európai tőzsdék egy százalék körüli pluszban tartózkodtak tegnap délután, így a pesti parkett felülteljesítő volt. – A Mol árfolyamának emelkedése mögött az a hír állhat, hogy felröppent: Magyarország tárgyalásokat kezdett az orosz Szurgutnyeftyegaz kezében lévő 21,2 százaléknyi Mol-részvény további sorsáról – fűzte hozzá Varjú Péter.
Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője ugyancsak a nemzetközi hatásokat emelte ki. Szavai szerint a jó hangulat egyebek között annak köszönhető, hogy a piac optimistán tekintett a börzék zárása után az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed kiadványa, a gazdaság állapotáról szóló könyv közzététele elé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.