„Felügyelőből sosincs elég”

Augusztus végétől már háromszáz kamera pásztázza a budapesti aluljárókat, így a Fővárosi Közterület-felügyelet és a rendőrség előtt lényegében semmi nem marad láthatatlan. A tiltott területen árusítók, parkolók, dohányzók, plakátot ragasztók nem örülnek a gyakori bírságoknak, s nemegyszer támadólag lépnek fel a közterület-felügyelet munkatársai ellen. Tettüket azonban ugyancsak rögzítik a kamerák, amelyek száma az év végéig tovább nő.

Velkei Tamás
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a két alak nagyon gyanúsan méregeti az aluljáró közönségét, vagy zsebesek és áldozatra vadásznak, vagy koldusok, prostituáltak, esetleg illegális árusok őrszemei – mutat a képernyőre S. Durdon Mariann, a Fővárosi Közterület-felügyelet sajtó- és kommunikációs csoport vezetője a fővárosi vállalat Akadémia utcai központjának térfigyelő termében. Varró Ferenc ügyeleti osztályvezető ráközelít a Blaha Lujza téri aluljáróban őgyelgő gyanús személyekre, s kisvártatva fény derül a kapucnis, valamint a kopasz, homlokán napszemüveget viselő férfi ottlétének okára: az éppen kitelepülő, csöves kukoricát áruló cigány aszszonyok nyugodt üzletmenetét vigyázzák.
A budapesti aluljárókba csaknem háromszáz kamerát telepítettek augusztus végéig, számuk december 31-ig újabb százzal nő. A továbbított képeket a rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársai is folyamatosan figyelik. A büntető törvénykönyvbe ütköző cselekmények elkövetőivel a nyomozó hatóság, a közterület rendjét megsértőkkel szemben a közterület-felügyelet tesz lépéseket. Akad dolguk bőven: erőszakos kéregetők, tilosban dohányzók, tiltott helyen fürdőzők, szemetet illegálisan lerakók, tilosban vagy zöld területen parkolók, tiltott helyen plakátot ragasztók, kutyapiszkot maguk után hagyók, engedély nélkül árusítók ellen kell a közterület dolgozóinak naponta intézkedniük.


Több az eszkimó…


Fontos hangsúlyozni, hogy a felügyelet a főváros kezelésében álló közterületek mentén és az aluljárókban ténykedik, számos kerületnek saját közterület-felügyelete van. Így előfordulnak olyan városrészek, ahol a fővárosi közterület-felügyelet nem, vagy a területileg illetékes társszervvel együtt látja el feladatát, nyolc városrészben ténykedik kizárólag egyedül. – Ez legtöbbször akkor okoz gondot, amikor olyan kerületből érkezik panasz a lakosság részéről, ahol nem mi látjuk el a közterület felügyeletét – mutat rá Szabó Mihály, a fővárosi cég igazgatója.
A vezető kifejti: ismerve a főváros problémáit, „felügyelőből sosincs elég”, a már a felügyeletnél dolgozó kétszázharminc munkatárs mellé gond nélkül tudna újabb kétszáz főnek munkát adni. – Több az eszkimó, mint a fóka, rengeteg a szabálysértés, és sok a visszatérő szabálytalankodó – teszi hozzá az igazgató. Meséli, az illegális árusok csak kis mennyiséget kínálnak, s miután kollégái kiszabták a bírságot és visszatérnek a központba, a közelben parkoló gépkocsiból a figyelő már hozza is az újabb adag portékát. Ezért a több ízben már a VPOP-val, az APEH-hal és a rendőrséggel közösen járőröztek, aminek eredményeként felfedtek több „szállítási útvonalat”, és jelentős árukészletet foglaltak le. Nem árt ugyanakkor tudatosítani: a közterület-felügyelők is hivatalos személyek, akik visszatarthatják a szabálysértőt, és testi kényszert is alkalmazhatnak.
A kamerák képeit a vezérlőterem közepén két sorban álló asztalokon követi nyomon több mint húsz fő, szinte egész nap. Éppen az Örs vezér terének aluljáróját figyeljük. Ráközelítünk egy bajszos könyvárusra. – A férfinak van engedélye, már arcról ismerjük, vele szemben nem kell intézkednünk – mosolyodik el Varró Ferenc.
Harmincnégy kamera pásztázza a főváros legkedveltebb közparkját, a Városligetet is. A mikrohullámú rendszeren érkező jeleket a zuglói rendőrségnek is továbbíthatja a közterület-felügyelet. A számítógépek több napig automatikusan rögzítik a képeket, amit a nyomozó hatóság kérésére a felügyelet kiírhat adathordozóra, illetve ha illetékességi körébe tartozik, bizonyítékként használ. A szabálytalanságokról fénykép is készíthető, azt külön fájlba menti a rendszer. A készülékek program szerint vizslatják a terepet, ám az önműködő rendszer bármikor átváltható kézi üzemmódra, ha valami gyanúsat észlelnek a munkatársak. Mint most is: a ligeti sörsátor közelében két autó parkol le egymás mögé, az út közepén. A kézi joystickkal ráközelítünk a gépjárművekre, még az autók rendszáma is leolvasható.
Puskás Péter, a térfigyelő csoport vezetője utasítja terepen tartózkodó beosztottjait, hogy bírságolják meg a szabálytalankodó autósokat. – Előfordul, hogy rövid idő alatt nyolcvan autó is leparkol a képernyőn látható módon, ilyenkor mielőbb a helyszínre irányítjuk a parkban szolgáló kollégákat, nehogy megbénuljon a közlekedés – magyarázza.


Fél napra leállt az építkezés


Közben Varró Ferenc elmondja, épp a közterület-használat szabályaira fittyet hányó gépkocsi-tulajdonosok, valamint a nyáron az Állatkerti sétányon, a Szépművészeti Múzeum és a Hősök tere környékén a turisták között halászó zsebtolvajok miatt volt szükség a ligetben kamerák telepítésére.
Ezalatt megérkezik a robogós közterületes kolléga, aki digitálisan rögzíti a térfigyelő rendszer által is felvett szabálysértést.
– Emlékezetes Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselő esete, aki utasította a kerületi közterület vezetőjét, hogy szedjék le járművéről a kerékbilincset. Önöknél előfordult ilyen eset?
– Még csak hasonlóra sem emlékszem, nem tudok ilyen kísérletről – feleli Varró.
Nemcsak a szabálytalanul parkolókkal, de a tiltott útvonalon haladókkal is meggyűlik a baja a fővárosnak. Ezért is alakult egy éve a felügyelet közlekedési csoportja, amely a túlsúlyos járművek behajtási engedélyeit ellenőrzi. Korábban tízből kilenc teherautó nem váltotta ki az útvonalengedélyt, a csoport működésének hatására azonban ötven százalékkal nőtt a főváros behajtási engedélyekből származó bevétele. – Működésünk kezdetén az is előfordult, hogy egy nagy beruházás fél napig állt, mert észlelve az ellenőrzést, a fuvarozócég vezetője leállíttatta a gépkocsikat, amelyeknek nem volt behajtási engedélyük. Ma már kevésbé kockáztatják meg a fuvarozók a bliccelést – szögezi le Szabó Mihály, hozzáfűzve, e tevékenységüket a lakosság különös rokonszenvvel fogadta, még teát is vittek a posztoló „tányérsapkásoknak”.
Barátságtalan viszonyok
Ám nem mindig ilyen barátságos a viszony, a közterületesek verbális és fizikai fenyegetettséggel egyaránt találkoznak nap mint nap. Előfordul, hogy tettlegességig fajul egy-egy konfliktus, ezekben az esetekben is jól jön a vezérlőben rögzített kép. A közelmúltban hordozható zsebkamerákat kaptak a cég munkatársai, akik – mielőtt elmérgesedne a helyzet – figyelmeztetik az ellenálló szabálytalankodókat: az intézkedésről hang- és képfelvétel készül. A tapasztalat rendkívül kedvező, a kamerák alkalmazása óta számottevően csökkent a közterületeseket ért támadások száma.
– Az elégedetlen szabálytalankodók mindig hangosak, ki-ki neveltetésétől, vehemenciájától, intelligenciájától függően reagál, ha munkatársaink büntetést szabnak ki rájuk. A lakosság másik fele ugyanakkor gyakran azt kérdezi tőlünk, miért tűrjük el a szabálytalanságokat, vagyis két irányban kell megfelelnünk – szögezi le Szabó Mihály igazgató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.