Felvidéki elmozdulás

Neszméri Sándor
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pereskedés. Bíróságon találkozhat egymással Bugár Béla és Csáky Pál. A Magyar Koalíció Pártja egykori két emblematikus figurája, akik között a viszony akkor romlott meg, amikor a párt élén 2007-ben csere történt, s az addigi elnököt, Bugárt Csáky váltotta fel, az idei választási kampányban elhangzott „vádak” miatt pereskedik. Bugár Béla azért fordult bírósághoz, mert Csáky Pál a Most – Híd párttal kapcsolatban azt állította, Robert Fico pártja, a Smer hozta létre és finanszírozza működését. Bugárék pártalapításáról és a Smerhez fűződő viszonyáról egyébként először Ján Slota beszélt a közszolgálati szlovák televízióban, aki akkoriban még Fico koalíciós partnere volt. (N. S.)


Nem kíván központi szinten együttműködni a Magyar Koalíció Pártjával (MKP) a Most – Híd szlovák–magyar párt a közelgő, novemberi helyhatósági választásokon, azonban települési szinten nem zárja ki a közös jelölés lehetőségét, akár polgármesteri, akár helyi képviselői posztra. Ezt Bugár Béla pártelnök a Most – Híd párt hétvégi, negyedik kongresszusát követően jelentette be, amit azzal magyarázott, hogy az MKP új elnöke, Berényi József „lépten-nyomon bírálja pártomat”. Bugár konkrétan azt fájlalja, hogy Berényi szerint indokolatlanul mondott le a Most – Híd a kisebbségek helyzetét átfogóan rendező törvényről a koalíciós partnereikkel folytatott tárgyalásokon, mert a kérdés már a korábbi Dzurinda-kormány idején is napirenden volt, most pedig ezt várja el Szlovákiától még az EBESZ kisebbségi főbiztosa is.
A kongresszus egyébként feloldotta a tagfelvételi tilalmat, a Most – Híd pártnak ugyanis ez idáig csak az alapítók és a központi elnökség által elfogadott személyek lehettek a tagjai, ezért országosan összesen alig több mint százan alkotják a pártot. Bugár Béla szerint mintegy háromezren szeretnének belépni a Most – Hídba, de ő nem akar „tömegpártot építeni, helyi szinten aktív emberekre, nem pedig haszonélvező tagokra van szükség”, ezért alapszervezeteket továbbra sem hoznak létre, az új tagokat „nagy körültekintéssel” a járási elnökségek veszik majd fel. Egyébként a közelgő helyhatósági választásokkal kapcsolatban is olyan döntés született a kongreszszuson, hogy a jelöléseket helyi szinten is a járási elnökségeknek kell jóváhagyniuk, beleértve azokat is, akiket más pártokkal közösen támogat majd a Most – Híd, vagyis az MKP jelöltjeit is, amenynyiben valamelyik településen – ilyen körülmények ellenére – közös listát hozna létre a két párt.
A Most – Híd közgyűlése egyébként a parlamenti választási kampány hangulatát idézte, hiszen a tárgyalást követő „kötetlen megbeszélések” alatt Lagzi Lajcsi szórakoztatta a megjelenteket, akárcsak a május–júniusi kampánygyűlések résztvevőit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.