Fényesebb a hazai lámpa

Másfélszer olyan fényes és legalább háromszor hosszabb élettartamú az új magyar fejlesztésű LED-es lámpatest, mint a közvilágításban jelenleg használt kompakt fénycsövek. Ráadásul az innovációval előrukkoló cég tulajdonosa, Mezei József állítja: lámpáik feleannyi áramot fogyasztanak, mint mostani társaik. A termék előállításához gyárat építenének, amely csaknem háromezer új munkahelyet teremtene.

Munkatársunktól
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új korszakot nyithat a közvilágításban egy magyar fejlesztésű, LED-et használó lámpatest, amely a manapság alkalmazott, úgynevezett kompakt fénycsövek által fogyasztott áram felével működik. Mezei József, a lámpatestet létrehozó berettyóújfalui villamosipari cég ügyvezetője és tulajdonosa kérdésünkre elmondta, az energiatakarékosság ellenére a LED-es lámpa mintegy másfélszer fényesebben világít, mint a hagyományos kompakt fénycső. Emellett míg utóbbi három-négy évet (vagyis csaknem 12 ezer órát) bír ki, addig a LED-es megoldásra a fejlesztő cég 12 év garanciát vállal, ami nagyjából 48 ezer órát jelent. Mezei József szerint a lámpa további előnye, hogy sokkal egyenletesebben világítja meg az úttestet, mint a hagyományos társai.
– Megterveztettük a gyártáshoz szükséges üzemet, amely Berettyóújfalun épülne föl és kezdetben 150-200 álláshelyet teremtene, a bővülés nyomán azonban 350-400 ember is dolgozhatna. A beszállítással, illetve a felszereléssel később közvetve további 2500 munkahely jöhetne létre. Csakhogy a gyár felépítése mintegy hárommilliárd forintba kerülne, amit a közel kétmilliárd forint árbevételű cég nem képes előteremteni. Az ügyvezető ugyanakkor bízik benne, az új Széchenyi-terv révén pályázati forrásokat nyerhetnek, de akár egyedi kormánydöntés alapján is részesülhetnek támogatásban. – Ha ma hozzájutnánk a pénzhez, egy év múlva, a csúcstechnológiával már gyárthatnánk a lámpatesteket – tette hozzá Mezei József.
Igény márpedig lenne az új termékre. Számos önkormányzat érdeklődött a lámpatestek iránt, mivel a közvilágítási számlák egyre magasabbak, ezért a települések spórolni szeretnének. S nemcsak itthonról, de külföldről is érdeklődnek, például Szlovákiából, Ausztriából, Szerbiából és Lengyelországból is. De akad egy jemeni magyar cég is, amely azonnal húszezer lámpát venne. E mennyiség előteremtése azonban – gyár hiányában – most gondot okozna.
A LED-es lámpa jelenleg 2-2,5- szer annyiba kerül, mint a ma használt kompakt csövek, ám a sorozatgyártással olcsóbbá válhatna. Az ügyvezető állítása szerint az övék az egyetlen olyan magyar fejlesztésű LED-es közvilágítási eszköz, amely valamennyi szükséges engedéllyel rendelkezik. A hasonló profilú vállalkozások külföldi cikkeket importálnak. Végezetül Mezei József bemutatta, hogy termékük mindössze négy LED-fényforrást tartalmaz, míg a máshol értékesített lámpák 30-120 kisebb LED-égőt használnak, s ezek szerinte nem felelnek meg a közterületeken előírt törvényes megvilágítás eléréséhez. Újabb fejlesztés is van a láthatáron, olyan lámpatestről van szó, amely a beltéri fénycsöves világítóeszközök fogyasztását ugyanolyan vagy jobb fény elérésével kilencven százalékkal mérsékli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.