Feszültség a Szandzsákban

Sebestyén Imre
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiéleződött a helyzet a túlnyomórészt bosnyákok által lakott Szandzsákban, illetve annak szerbiai részében. A muzulmánok jó része autonómiát követel a történelmi régiónak, a Koszovó elvesztésével felnagyított szerb félelmek szerint azonban ennél nagyobbak a Muamer Zukorlic főmufti és híveinek ambíciói. Egyelőre a politikai közelharc – a kemény retorika, a politikai feszültségkeltés, a tüntetések – időszakát éli a nyugtalan Szandzsák. Zukorlic tárgyalási felhívásaira a belgrádi kormány nem válaszol.
A helyzet komolyságára – vagy megítélésének túlzásaira – utalhat, hogy a szandzsáki kérdésben a szerb sajtó megszólaltatta a szerb erőszakszervezetek vezetőit. Miloje Miletics altábornagy, vezérkari főnök kijelentette, hogy Szerbiában a biztonsági helyzet stabil, s ezt a Novi Pazar-i fejlemények nem tudják komolyan megingatni. Mint kijelentette, a megoldást csakis békés úton kell felkutatni. Ezt hangoztatta Ivica Dacsics rendőrminiszter is, aki ugyancsak óvott az erőszak alkalmazásától. Figyelmeztetett, hogy ha egy csepp vért is kiontanak, onnantól nem lehet tudni, hogy mi lesz a válság vége. Hangsúlyozta, hogy a rendőrség nem oldhatja meg a politikai és vallási kérdést. Ám a rendőrség lépései – legalábbis a szandzsákiak szerint – nincs összhangban a hangoztatott visszafogottsággal.
Tegnap már a szerb ügyészség figyelmeztette Zukorlicot. Az intézmény figyeli és elemzi a helyzetet, s ha bűnvádi felelősség elemeit fedezi fel, megindítja az eljárást. Tomo Zorics, az ügyészség szóvivője emlékeztetett a főmufti híveinek minapi erőszakos tüntetésére, a fegyverrel való pózolásokra, s a nyilvánosan kimondott sértésekre, amelyek célpontja elsősorban a rendőrség volt. Szerbia ügyészsége figyelmeztet: igen kicsi a határ a szólás szabadsága és a nemzeti, faji és vallási gyűlölet szításának bűncselekménye között.
A muzulmán főmufti – ha még hivatalosan nem is tette meg – külföldi megfigyelőket követel a Szandzsákban a szerb hatóságoknak a bosnyákok iránti diszkriminációs viszonyulása miatt. Nyilvánosan elhangzott felhívását az EU-hoz intézte éppen azt megelőzően, hogy Borisz Tadics szerb államfő kedden este Brüsszelben Catherine Ashton főképviselővel tanácskozott Koszovóról – tegyük hozzá, eredménytelenül. Azok, akik a Szandzsákban nem értenek egyet Zukorlic radikalizmusával, nem bánnák a nemzetközi megfigyelők küldését, mint mondják: bár a másik fél is hallathatná hangját, hogy „ki lobbantja lángra a Szandzsákot”. Közben az EBESZ szerbiai missziója aggódik a Bosnyák Nemzeti Tanács körüli fejlemények miatt, s ezért nem a választásokon győztes Zukorlicékat, hanem az illetékes szerb minisztériumot teszi felelőssé. A belgrádi minisztérium ugyanis a számára kedvezőtlen eredmény miatt megakadályozta a testület megalakulását, illetve megalakulását szabálytalannak nyilvánította.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.