Ficóék sikertelen puccsa

Neszméri Sándor
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még száz nap sem telt azóta, hogy az új szlovák kormánykoalíció átvette a hatalmat a Fico vezette nemzeti-szocialista blokktól, máris rendkívüli ülést kellett összehívnia Richard Sulík házelnöknek, mert a legnagyobb ellenzéki párt, a Smer-Szociáldemokrácia bizalmatlansági indítványt nyújtott be Richard Sulík házelnök ellen.
Ficóék szerint Sulík nem tiszteli a szlovák alkotmányt és a „képviseleti demokrácia legközvetlenebb kifejezési módját”, a népszavazást, mert bár a parlamenti választások előtt éppen ő és pártja, a Szabadság és Szolidaritás kezdeményezett referendumot a képviselői mentelmi jog szűkítése és további öt kérdés kapcsán, a Központi Népszavazási Bizottságba nem jelöltek képviselőt. Az ellenzék szerint Sulík „intellektuálisan sem kész arra, hogy az ország második legfontosabb közjogi méltóságának a posztját ellássa”, argumentumaikkal azonban nem győzték meg a koalíciós képviselőket, így az ellenzék 71 képviselője kevés volt ahhoz, hogy visszahívják posztjáról a házelnököt. Leváltásához minősített többségre, azaz 76 szavazatra lett volna szükség.
Simon Zsolt, a Most-Híd párt mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszterének menesztését viszont a természetvédők kezdeményezik Iveta Radicová kormányfőnél a Pravda értesülései szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.