Fokozódik a feszültség Kína és Japán között

Peking elhalasztja a Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású területeinek státusát rendezni hivatott tárgyalásait Tokióval egy kínai halászhajó elfogása miatt. Japán szerint a kínai halászhajót japán felségvizeken tartóztatták fel, a kínai külügyminisztérium azonban a legénység elengedését követeli.

Hírösszefoglaló
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína minden olyan nyomozást visszautasít, amelyet a Kelet-kínai-tengeren történt incidens kapcsán a japán hatóságok végeznek – szögezte le Csiang Jü, a kínai külügyminisztérium szóvivője tegnap azután, hogy Japán rekonstruálta a keddi eseményeket. A japán hatóságok Isigaki sziget közelében a nyílt vizekre vontatták az elfogott kínai halászhajót és a parti őrség két vízi járművét, hogy rekonstruálják a két ország között komoly feszültséget keltett incidens részleteit. A probléma megoldásának egyetlen útja a kínai halászok és hajójuk azonnali és feltétel nélküli elengedése – húzta alá a szóvivő. Tegnapra virradóra immár negyedik alkalommal rendelték be Japán nagykövetét a pekingi külügyminisztériumba – jelentette az MTI.
A japán parti őrség múlt kedden feltartóztatott a vitatott hovatartozású Tiojü-szigetek (Diaoyu) térségében egy kínai halászhajót, elfogta azt és legénységét, majd a kapitányát tíznapi elzárásra ítélte. Kína pénteken elhalasztotta szeptember közepére tervezett második tárgyalását Japánnal, amelyre a vitatott hovatartozású területen a földgáz, illetve esetlegesen olaj közös kitermelésével, kutatásával kapcsolatban került volna sor.
Kína szerint az incidens nemzetközi vizeken történt, míg Tokió azt állítja, hogy japán felségterületen. Peking elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Tiojü-szigeteknél, amelyek feletti szuverenitása számára megkérdőjelezhetetlen, a japán törvények alapján járjanak el. Tokió viszont úgy véli, hogy a kínai hajó kapitányának agresszív viselkedését meg kellett büntetnie. Kínában civilek tüntettek a japán nagykövetség előtt és az interneten japán termékek bojkottjára hívtak fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.