Folytatódik a parlamenti munka

Munkatársunktól
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával ma megkezdődik a parlament őszi ülésszaka. Az ülésen megjelenik Schmitt Pál köztársasági elnök is. A héten a Ház dönt a Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról és a közmédiát felügyelő Közszolgálati Közalapítvány létrehozásáról. A tanács tagjaira a frakciók tesznek javaslatot; a bizottság akkor is megalakul, ha valamelyik képviselőcsoport nem vesz részt az ajánlásban, illetve jelölésben. A képviselőcsoportok delegáltjai a parlamenti arányoknak megfelelő szavazati aránnyal rendelkeznek majd. A jelölőbizottság elnökére kormánypárti, alelnökére ellenzéki oldalról érkezhet személyi javaslat.
Az ülésen lefolytatják az iskolai nemzeti összetartozás napjának bevezetéséről szóló határozati javaslat részletes vitáját is. A tervezet módot biztosítana arra, hogy a fiatalok Kárpát-medencei osztálykirándulások során ismerkedjenek meg a határon túli magyarsággal. Kedden a Ház megemlékezik a demokrácia nemzetközi napjáról és lezajlik a 2009. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvény általános vitája.
A Fidesz mások mellett a lakáshitelesek bankokkal szembeni kiszolgáltatottságát enyhítené ősszel a már ismertetett javaslataival. – A KDNP nemzetpolitikai kérdésekben lépne, így a határon túli magyarság támogatásának egységesítésében, a gyes és a gyed újraszabályozásában, a családi adózás bevezetésében várhatók javaslatok a parlament hétfőn kezdődő őszi ülésszakán – közölte Harrach Péter frakcióvezető. Hozzátette, az egyházi iskolák még az idén egymilliárdos kártérítést kapnak.
A Jobbik a parlament tekintélyét állítaná helyre: büntetnék az ülésektől távol maradó képviselőket, megtiltanák a bizottsági helyettesítéseket és a politikusok álláshalmozását. Dúró Dóra szóvivő elmondta: alkotmánymódosítást javasolnak, hogy az 1990 májusát megelőzően állami vezetőként, az állampárt magas rangú tisztségviselőjeként vagy bármely erőszakszervezet vezető beosztású tisztjeként dolgozók a továbbiakban ne folytathassanak politikai tevékenységet, ne lehessenek vezető beosztású kormánytisztviselők, köztisztviselők és közalkalmazottak, bírósági és ügyészségi elöljárók. Az LMP antikorrupciós javaslatokkal készül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.