Francia rakétákat kaphat Bejrút

Munkatársunktól
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország helikopterekre szerelhető rakétákkal látná el Libanon hadseregét, amely ellen élesen tiltakozik Izrael. Az as-Sark al-Auszat Londonban megjelenő szaúdi hátterű lap szerint ugyanakkor Párizs kitart álláspontja mellett, és a megállapodást a közeli jövőben aláírják. Hervé Morin francia védelmi miniszter állítólag levelet küldött libanoni kollégájának arról, hogy Párizs száz HOT típusú rakétát küldene a közel-keleti országba, amelyeket a hadsereg francia gyártmányú Gazelle helikopterein tudnának használni. A lépést az Egyesült Államok sem nézi jó szemmel, hiszen Washington két hete döntött úgy, nem folyósítja a hadsereg modernizációjához szükséges pénzösszeget, mivel tart attól, hogy a fegyverek a Hezbollahhoz kerülnek, és Izrael elleni támadáshoz fogják őket használni.
Előzőleg a libanoni államfő, Michel Szulejman Iránhoz fordult, hogy segítsen felfegyverezni a libanoni hadsereget. Az iszlám köztársaság mostanában többször is új katonai fejlesztésekről számolt be a világsajtónak, az iráni védelmi miniszter pedig nyitottnak mutatkozott a Bejrúttal való megállapodás ügyében. Előzőleg a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah javasolta azt Libanonnak, hogy Iránból vásároljon fegyvereket, ehhez pedig gerillaszervezete segítséget is tud nyújtani. A libanoni hivatalos hadsereg roppant gyenge a Hezbollah erőihez képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.