Franciaország hajthatatlan a romaügyben

2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fel sem merül annak a lehetősége, hogy Franciaország leállítsa a külföldi romák kitoloncolását, legyen szó román vagy bolgár állampolgárokról – szögezte le tegnap Bukarestben Eric Besson. A francia bevándorlásügyi államtitkár arra reagált, hogy az Európai Parlament ugyanaznap a baloldali frakciók – a szocialisták, a zöldek, a liberálisok és a kommunisták – kezdeményezésére állásfoglalást fogadott el, amelyben felszólítja Franciaországot és más európai államokat a kitoloncolások azonnali beszüntetésére. A párizsi tisztségviselő úgy vélekedett, határozatával a brüsszeli törvényhozás túllépte hatáskörét.
Besson Pierre Lellouche, a francia külügyminisztérium európai ügyekkel foglalkozó államtitkára társaságában felszólította a román hatóságokat: dolgozzanak ki sürgősségi nemzeti tervet a roma nemzetiségű polgárok integrálására, ellenkező esetben a párizsi kormány megfontolja annak a lehetőségét, hogy megakadályozza Romániának a schengeni övezethez történő, 2011 márciusára tervezett csatlakozását. A román kormány képviselőivel folytatott megbeszélés után Lellouche ismertette: Párizs azt várja Bukaresttől, hogy kötelezze el magát a rendőri és bírói együttműködés, az emberkereskedelem, valamint a romaintegrációt célzó sürgősségi program kidolgozása mellett 2010 és 2013 között. Teodor Baconschi román külügyminiszter kifejtette, a román állampolgárok – beleértve a cigányokat is – európai állampolgárok, ebbéli minőségükben pedig nem korlátozható a szabad helyváltoztatáshoz való joguk. Traian Basescu román államfő egyébként a két francia tisztségviselő látogatása előtt közölte, Franciaország semmibe veszi az európai normákat a roma bevándorlók kiutasításával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.