Gdanskban a második világháborúról

Kunfalvi Nóra
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelországban a második világháborúnak emléket állító múzeumot építenek, a kormány nemzetközi tervpályázaton választotta ki az épület lengyel tervezőit. A döntésben részt vállalt a lengyel származású amerikai építész, Daniel Libeskind is. A lengyel nemzet az indoklás szerint a második világháború egyik legnagyobb áldozataként fontosnak érzi a nemzetközi tárlat létrehozását.
A Studio Architektoniczne Kwadrat terveit életre hívó múzeum Gdansk városában épül. 1939. szeptember 1-jén itt vette kezdetét a háború. A város többnemzetiségű lakossága a háború lezárta után is magán viselte a nyomokat, így méltó helyszín az óváros és a kikötők közötti területen elhelyezkedő építmény. A kiállítás a részt vevő országok élményeit, feledhetetlen emlékeit kívánja megosztani a látogatókkal. A kormány elsődleges célja egy, a második világháború történetét feldolgozó állandó tárlat létrehozása, emellett a toronyból kínálkozó óvárosi panoráma bemutatása a látogatóknak. A tervek szerint az épület minimalista, expresszív építészeti stílusa a modern kor építészetét kívánja összhangba hozni a történelmi háttérrel. A föld mélyéből kinövő torony a múltból – a föld komorságából kiindulva – az ég felé, a jövő irányába mutat. A város vezetőinek tervei között szerepel egy kulturális központ felépítése, amely a második világháború után, Gdansk városából kiindult Szolidaritás mozgalmának őrzi emlékét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.