Gyengülhet Timosenko

Székely Gergely
2010. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítékolni lehetett, hogy a Viktor Janukovics államfő nyomatékos kérésére a hétfőn soron kívüli ülésre összehívott kijevi parlament igent fog mondani az önkormányzati választási törvényben eszközlendő módosításokra, jóllehet a dokumentumot egy hónappal ezelőtt már az államfő is aláírta. A jogszabályt ért hazai és külföldi bírálatok azonban, amelyek elsősorban a demokratikus normák jelentős megcsorbítását rótták fel a hatalomnak, végül is rákényszerítette a Régiók Pártját (PR) a bűnbánásra. Sőt, Leonyid Kucsma elnökségének idején kialakult gyakorlatra emlékeztetve, egy hónap elteltével maga Viktor Janukovics állt a módosításokat követelők élére, ily módon kísérelve meg erényt kovácsolni a hátrányból.
Elemzők szerint ugyanis az elmúlt egy hónap alatt a PR környezetében tevékenykedő szakértők megértették a párt vezetőivel, hogy csak előnyükre válik, ha figyelembe veszik az ellenzék, valamint a külföldi szakértők, köztük az olyan neves személyiségek, mint Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter és John McCain, a republikánusok elnökjelöltje, vagy pedig a korábbi lengyel államfő, Lech Walesa kritikai észrevételeit. Azzal ugyanis, ha lebontanak bizonyos korlátokat, s így az egy évnél fiatalabb pártok, köztük a legutóbbi elnökválasztás harmadik és negyedik helyezettje, Szerhij Tihipko és Arszenyij Jacenyuk nevéhez fűződő politikai erők számára is lehetővé teszik az október végén sorra kerülő önkormányzati választáson való részvételt, elsősorban Julija Timosenko helyzetét nehezítik meg, hiszen tőle, illetve Batykivscsina nevű pártjától veszik el a szavazatokat. Az ellenzéki Mi Ukrajnánk parlamenti frakciója például csak szemfényvesztésnek, a közvélemény szándékos félrevezetésének nevezte a soron kívüli ülés összehívását. Szerintük ugyanis a választási törvényen, amely úgy rossz, ahogy van, egy apró kozmetikázással nem lehet segíteni. Annál is inkább, mivel a régiósoknak valójában nem is a jogszabály javítása, hanem sokkal inkább az amúgy is megosztott ellenzék esélyeinek a további csökkentése volt a célja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.