Gyilkosság 25 ezerért

2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyereségvágyból elkövetett emberölésért és emberölés kísérletéért 15 év fegyházra ítélte Oláh Sándort a Debreceni Ítélőtáblán Kardos Sándor büntetőtanácsa. A gyilkos 25 ezer forintjáért ölt meg egy 85 éves jászberényi asszonyt – tájékoztatott Koszta János sajtószóvivő.
Az ítélet indoklása szerint Oláh 2008. február 22-én, miután kétezer forintját eljátékgépezte, megjelent az idős asszonynál, akinél 4-5 éve rendszeresen végzett kisebb-nagyobb ház körüli munkákat. Pénzt akart kölcsönkérni tőle, ám az asszony azt mondta, nem tud adni, mert nincsen. Ekkor a 32 éves férfi feldühödött, mert tudta, hogy az asszony már felvette a nyugdíját. Megragadott egy vastag fadorongot, és hátulról leütötte munkaadóját. Az idős nő koponyacsonttörést szenvedett s néhány perc múlva életét vesztette. Ezután Oláh egy kocsmában eljátszotta a zsákmányolt pénzt, majd amikor már csak ketten voltak a helyiségben, sörösüveggel félholtra verte a 29 éves pultost. A nő hiába könyörgött, hogy vigye a pénzt, csak ne bántsa. Túlélte a brutális támadást, de maradandó sérüléseket szenvedett; ujjai deformálódtak, arcán hegek keletkeztek. Amikor már nem mozgott, Oláh ott hagyta áldozatát, és a kasszában lévő 23 ezer forinttal távozott. A pénzt Jászberényben eljátékgépezte, majd Zagyvarékasra ment, ahol anyjának azt mondta, összeveszett a feleségével. Innen Szolnokra, apjához utazott, aki azzal fogadta fiát, hogy keresi a rendőrség. Oláh menekülni próbált, ám a rendőrök őrizetbe vették.
Koszta János az ítélet indoklásakor elmondta: a bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy Oláh Sándor hosszú időn át, higgadtan és gátlástalanul bántalmazta áldozatait, tettét pedig öncélú pénzszerzés motiválta. Enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy beismerte és megbánta bűnét. Előzetes letartóztatása alatt öngyilkosságot kísérelt meg, felakasztotta magát. Életét cellatársai mentették meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.