„Győző azt mondta, a Csoki szúrt”

A Veszprém Megyei Bíróságon tegnap megkezdődött a Marian Cozma-per. Az első tárgyalási napon a román sportoló megölésével vádolt három személy egyaránt megtagadta a vallomástételt, ám a felolvasott jegyzőkönyvekből kiderült: többször is elhangzott a végzetes éjjelen, hogy „Csoki”, azaz az elsőrendű vádlott, Raffael Sándor szúrta le a kézilabdázót. Az ügyben leghamarabb  áprilisban születhet elsőfokú ítélet.

Velkei Tamás
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi van a gyerekkel? – Miért?
– Mert a Csoki szúrhatott – zajlott le a párbeszéd Németh Győző és Sztojka Iván között, legalábbis ez derült ki utóbbi rendőrségen tett vallomásából, amelyet a tegnap kezdődött Cozma-per első napján ismertetett a bíróság. Erre azért volt szükség, mert a tárgyalásra mosolyogva érkező Raffael Sándor, Németh Győző és Sztojka Iván, első-, másod- és harmadrendű vádlott egyaránt megtagadta a vallomástételt. Sztojka azt is állította, a menekülés során a gépkocsiban Németh még többször megismételte: Raffael döfte le a sportolót.
– Nem az ártatlanságomat akarom bizonyítani, súlyos bűncselekményt követtem el, de senkit nem segítettem abban, hogy megöljön valakit – fűzte hozzá szűkszavúan korábbi vallomásaihoz a straszszokkal és flitterekkel díszített fekete ingben és zakóban megjelent Németh Győző. Vallomásából az is kiderült, hogy külföldre távozásuk nem szökés, hanem előre megbeszélt utazás volt. Ugyanakkor nem tagadja: nem bánta, hogy indulniuk kellett, mert azt hallotta, hogy külföldi katonák érkeznek megboszszulni a sportolókon esett sérelmet.
Raffael nyomozati szakaszban tett, Németh Balázs bíró által ismertetett vallomása szerint nem sokkal a verekedés kirobbanása után valaki olyan erővel fejbe ütötte, hogy halálfélelem lett rajta úrrá. A diszkó elé érve már csak képeket látott: a sportolók ismét körbevették, nem engedték távozni, meg is ütötték, ezért újra földre került. Másra nem emlékszik. Az első- és másodrendű vádlott meglepetésre leszögezte: Sztojka nem vett részt az utcai verekedésben, igaz, saját szerepüket is bagatellizálták.
A Sárosi Dóra ügyész által közzétett vádirat szerint azonban a három férfi végig szándékegységben cselekedett. Ezért az ügyészség Raffaelt emberölés bűntettével, továbbá – a másik két személyhez hasonlóan – életveszélyt, valamint maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés kísérletével vádolja.
Pál Gábor negyed- és Bihari Csaba ötödrendű vádlottakat társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, míg Gergely Péternét és Antalik Lászlót emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolás bűntettével vádolják.
Németh Balázs bíró lapunknak elmondta: az ügyben legkorábban 2011. áprilisban, legkésőbb júniusban születhet elsőfokú ítélet, mivel az eljárásban az ügyészség több mint háromszáz tanú meghallgatását indítványozta. (Nagyjából százötvenre tehető azok száma, akik esetében megoldható az írásbeli vallomástétel.) A meggyilkolt sportoló csapattársainak meghallgatására valószínűleg októberben kerül majd sor.
Marian Cozma román válogatott kézilabdázót 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.