Gyurcsány támad

Török László
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP Vitányi Iván vezette szociáldemokrata platformja a Ficsor Ádám-féle progresszív platformmal szövetkezve adhatja Gyurcsány Ferencnek a háttértámogatást, hogy végigvigyék a párton belüli „rendszerváltást”. A volt miniszterelnök a Mozgó Világ szellemi holdudvara által létrehozott Fapados Alapítvány rendezvényén egyelőre nem mondott részleteket arról, milyen menetrend szerint újítaná meg az MSZP-t, a március óta most először a szélesebb nyilvánosság elé lépő politikus és támogatói azonban aktivizálják magukat. Gyurcsány közölte, az 1989-es alkotmány elvei alapján és védelmében kell újjászervezni a pártot, hogy felelős ellenzéki politikát folytassanak, ami alapja lehet egy majdani felelős kormányzásnak, mert – miként Gyurcsány fogalmazott – kormányozni akarják az országot. A politikus biztos benne, hogy a Fidesz elveszíti szavazói egy részét, mint ahogy abban is, hogy „Orbán meg fog bukni”. Első lépésként népszavazást kezdeményeznének az új alkotmányról, hogy szembesítsék az Orbán-kormányt, amelynek vezetője és tagjai Gyurcsány szerint gyávák. A volt miniszterelnök úgy véli, Orbán szabadság helyett saját személyének, erkölcsi, politikai meggyőződésének, vallásos hitének, pártjának uralmát ajánlja. – A mi politikánk lényegét az ember, az övékét a teremtő Isten nagyszerűségéhez vezető út megtalálása jellemzi – hangoztatta. Gyurcsány beszélt arról is, az emberek és az ország érdeke az esetek többségében nem esik egybe, ezzel a szocialisták 2006-ban szembesültek, amikor választási ígéreteiket nem tudták betartani. A jelenlegi kabinet azonban gyenge, hogy beismerje, nem tudja a választók által benyújtott számlákat kifizetni.
Molnár Csaba volt kancelláriaminiszter szerint az Orbán-kormány első száz napját a hétköznapi gyűlölet és a bosszúpolitizálás jellemezte. Kifejtette, elhasznált világnézet tért vissza, narancsszínbe öltöztetett bolsevik világ jött el. A Fidesz ugyanis – mondta Molnár – egy bolsevik párt, hierarchizált, ott személyi kultusz van, és céljuk, hogy egypártrendszer legyen. Közölte azt is, a kormánypártban intézményes, bárgyú szolgalelkűség uralkodik, és a „dicsőséges vér nélküli fülkeforradalomra” hivatkozva agresszív büntetőexpedíciót indítottak a demokrácia ellen. Molnár szerint az értékelések, elemzések ideje lejárt, most már politizálni kell. Vitányi Iván pedig úgy fogalmazott, „hungaroputyinista fordulat” történt. Iványi Gábor metodista lelkész is szót kért, majd arról elmélkedett, hogy „fortélyos félelem igazgat megint”, és „fenyegetett időszak” van.
Debreczeni József közíró szerint a demokratikus intézményeket autokratikus üzemmódba kapcsolták, minden Orbán irányítása alatt áll. Úgy vélte, legitimációs kommunikációs hadjárat is megfigyelhető, aminek transzcendens változata egy nem demokratikus politikai stílus, az Istenre való hivatkozás, hogy az orbáni politika egy felsőbb akarat beteljesítője. Bauer Tamás közgazdász arról beszélt, hogy a kormánynak nincs gazdaságpolitikája, és Orbán Viktor tévedésben van, amikor új világrendről beszél Kína és más távol-keleti országok megerősödése miatt. Szerinte csak anynyi történt, hogy ezek az államok sikeresen integrálódtak a kapitalista világgazdaságba.
Göncz Kinga európai parlamenti képviselő informális beszélgetései alapján közölte, az EU vezetőiben felmerült, hogy Magyarország nem is alkalmas átvenni az uniós elnökséget, mert annyi konfliktusunk van már intézményeikkel. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő erre közölte: aki ilyeneket beszél, az Magyarország sikertelenségében érdekelt, s kárt okoz az országnak. Hangsúlyozta: hazánk felkészült az elnökség betöltésére. A politikus egyébként úgy látja, a Gyurcsány-korszak vissza akar tolakodni. Martonyi János külügyminiszter Brüsszelben reagált Göncz szavaira nemzeti egyetértést és együttműködést szorgalmazva a témában, és a magyar érdekek közös képviseletéről is beszélt.
Vezércikk és jegyzet a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.