Gyurcsány utasított?

A bíróság ma délután az ügyészség indítványára várhatóan előzetes letartóztatásba helyezi Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, a cég egykori értékesítési és jogi igazgatóját, akiket a sukorói földügylettel összefüggésben kedden hűtlen kezelés gyanújával vettek őrizetbe. Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint a Tátrai és Császy ellen indított eljárás csak a jéghegy csúcsa, mert feltételezhető, hogy nem önállóan döntöttek, hanem Gyurcsány Ferenc akkori szocialista miniszterelnöktől kaptak utasítást.

Dénes Zoltán
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tátrai Miklós és Császy Zsolt harmincnapos előzetes letartóztatását kezdeményezi ma a Központi Nyomozó Főügyészség, mert álláspontjuk szerint a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megnehezítenék a sukorói ingatlancsere ügyében indított nyomozást. A hatóság indítványáról délután dönt a Pesti Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája – tájékoztatta lapunkat a főügyészség.
Tátrait és Császyt kedden vették őrizetbe, majd az MNV volt vezérigazgatóját a Sukoró-ügy kapcsán különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel, a volt értékesítési igazgatót pedig bűnsegédlettel gyanúsították meg. A Központi Nyomozó Főügyészség illetékese közölte, a gyanúsítottak tagadták a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését. A közlemény szerint a főügyészség 2009 áprilisa óta folytat nyomozást egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok 2008 júliusában történt cseréjével összefüggésben. – Itt az ideje annak, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt kormányfők színt valljanak Sukoró-ügyben – hangoztatta Budai Gyula. Az előző kormány gyanús földügyeinek feltárására felkért miniszterelnöki megbízott emlékeztetett arra, hogy az ügyészségi eljárás alapját képező, állami tulajdonban lévő Velencei-tó-parti földcseréről az Országgyűlésben egy 2008. májusi megbeszélésen egyeztettek a területre kaszinókomplexumot tervező izraeli–amerikai befektetőkkel a volt szocialista kormányfők. Ezen – Budai állítása szerint – Gyurcsány Ferenc mint kormányfő konkrét határidővel ellátott feladatokat határozott meg, többek között a vagyonkezelő volt vezérigazgatójának. A miniszterelnöki megbízott szerint ezért tovább bővülhet a gyanúsítottak köre. Hozzátette: a vagyonkezelő két vezetőjének őrizetbe vétele és meggyanúsítása üzenet annak a politikai elitnek, amely az elmúlt nyolc évben „gátlástalanul szétlopta” az állami vagyont. Budai Gyula fenntartotta azt az állítását is, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon hamis tanúvallomást tettek az ügyészségen.
Emlékezetes: lapunk 2008. novemberben tárta fel és hozta nyilvánosságra, hogy a magyar állam egy csereügylet révén Joav Blumnak, egy izraeli–magyar állampolgárnak kívánja átadni a Sukoróhoz tartozó 70 hektáros Velencei-tó- parti területet, mégpedig úgy, hogy az állami területet feltételezhetően alul-, míg a magánszemély birtokait felülértékelték. Joav Blum és üzlettársai egy gigaméretű kaszinókomplexum felépítését ígérték. A Fejér Megyei Főügyészség ugyancsak 2008 őszén magán- és közigazgatási jogi vizsgálatot folytatott le, amelynek nyomán óvásokat nyújtott be, és megállapításairól tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészséget, amely ennek alapján 2009 márciusában indította meg a hűtlen kezelés gyanúja miatti nyomozását. Emellett a fehérvári ügyészség által feltárt adatok alapján a Székesfehérvári Városi Ügyészség márciusban nyomozást rendelt el közokirat-hamisítás bűntett gyanúja miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.