Hajdut indítjuk az Oscarért

Felszállt a füst, az Oscar-díjra nevező bizottság tegnapi ülésének döntése értelmében Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című filmje képviselheti Magyarországot a 2011. évi legjobb idegen nyelvű film kategóriában a világ legcsillogóbb filmes eseményén.

Muray Gábor
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar siker az olasz fesztiválon. Két magyar alkotást is díjazott az olaszországi Asoló nemzetközi filmfesztiválja. M. Tóth Géza Ergo című animációja a legjobb filmzene díját nyerte el. Éjfél című vizsgafilmjével Kárpáti György Mórt a legjobb főiskolás film díjával jutalmazták.


Szakmai berkekben valószínűleg senkit nem lepett meg a hír: a magyar nevező bizottság döntésének értelmében – legjobb idegen nyelvű film kategóriában – Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascalja versenghet az Oscarért. Nem volt nagy vita, a bizottság (Magyar Filmművészek Szövetsége – Varga Balázs; Magyar Operatőrök Társasága – Kende János; Magyar Mozgókép Rendezők Céhe – Monory-Mész András, Független Magyar Producerek Szövetsége – Szita Miklós; Magyar Producerek Szövetsége – Mikulás Ferenc; Magyar Mozgókép Közalapítvány – Bakonyi Veronika) egyhangú szavazással hozta meg döntését, kiemelve, hogy Hajdu filmjében a fantáziavilág és a kelet-európai valóság friss és eredeti módon ötvöződik. A bizottsággal ezúttal egyetértünk, az idei magyar filmszemle fődíjával és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díjával kitüntetett Bibliothéque Pascalt a szarajevói filmfesztiválon a művészmozik nemzetközi szövetségének díja mellett (CICAE) a Cineuropa díjával is elismerték. Amerika leghíresebb filmes megméretésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, amelyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki januárban az öt szerencsés jelöltet, amelyek a legjobb idegen nyelvű alkotás díjáért kelhetnek versenyre. A listát január 25-én hozzák nyilvánosságra.

Moldoványi ferenc a filmakadémiában
. Meghívta tagjai sorába Moldoványi Ferenc rendező-producert az Európai Filmakadémia (EFA). Moldoványi számos dokumentum- és doku-játékfilmet készített, Another Planet – Másik Bolygó című filmje a világ hatvan filmfesztiválján szerepelt sikerrel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.