„Hajmeresztő ötletek” a Jobbiktól

Közrendvédelmi telepekkel, csendőrséggel és önfenntartó börtönökkel kezelné a hazai cigányproblémákat a Jobbik. A Fidesz hajmeresztőnek nevezte a Jobbik ötleteit, míg a szocialisták a kormánypártokat fenyegették.

Munkatársunktól
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vona Gábor, a párt elnöke leszögezte: a cigány–magyar együttélés gondja fokozódik, a cigányok integrálására tett próbálkozások csődöt mondtak, ezért radikálisabb megoldásokra van szükség.
Szegedi Csanád, a párt alelnöke, európai parlamenti képviselője hozzátette: a Jobbik a problémák azonnali kezelésére közrendvédelmi mintatelepet hozna létre a „cigánybűnözés” egyik legfertőzöttebb területén, Miskolcon. Hangsúlyozta: a telepre csak azokat az egyéneket zárnák, akik a közrendet fenyegetik. Példaként említette a miskolci Lyukóvölgyben élő, illegális házfoglaló cigányok csoportjait, akik ellen a rendőrség egyelőre tehetetlen. A politikus a miskolci Avasi lakótelepről is kiköltöztetné azokat a roma családokat, akik a Fészekrakó program részeként beköltöztek a panelházakba, de rezsijüket nem fizetik, viszont szomszédaikat rettegésben tartják. Elmondta, a telepekre költöztetett cigányokat kordonnal vennék körbe, amit rendőrök és csendőrök őriznének. A politikus felvetette az önfenntartó börtönök létrehozását is, azaz, ha az elítélt nem teremtené elő az ellátásához szükséges költségeket, akkor puritán körülmények közé kerülne.
Vona Gábor a párt hosszú távú terveit részletezte. Szerinte a cigány gyerekek oktatása eddig azért fulladt kudarcba, mert a diákok nem fogadják el a társadalmi normákat, számukra csak a bűnözés jelent értéket. Felhívta a figyelmet arra is, roma gyerekek generációi nőnek fel úgy, hogy nem látnak maguk előtt pozitív példákat, dolgozó szülőket. Úgy vélte, a cigány gyerekek oktatásának problémáját bentlakásos, kollégiumszerű oktatással lehetne orvosolni. Kiemelte: Európa egészét érintő problémáról van szó, ezért támogatja azt is, hogy Magyarország 2011-es EU-elnöksége alatt álljon a cigánykérdés élére, és hozzon létre egy uniós testületet.
Az MSZP tegnap közleményben szólította fel a Fideszt, hogy határozottan határolódjon el a Jobbik elképzeléseitől, ami szerintük a második világháború rémségeit idézi. A szocialista párt kommünikéjében kijelentette,
ha a Fidesz–KDNP nem lép, jelezni fogják az Európai Unió illetékes szerveinek, hogy „a demokráciát súlyosan veszélyeztető ügyben az Orbán-kormány cinkosan hallgat”.
A Fidesz parlamenti frakciója ugyancsak közleményt adott ki, amelyben felszólította a Jobbikot, hogy „hajmeresztő ötletének kidolgozása előtt alaposan tanulmányozza a Magyar Köztársaság alkotmányát”. A kommüniké szerint a Jobbik által felvetett problémákra nem lehet megoldás a „közrendvédelmi telepek” létrehozása. A Fidesz úgy véli, nem gettókra, hanem szigorú törvényekre és erős rendőrségre van szükség. A vezető kormánypárt arra kérte az MSZP-t, hogy semmitmondó közlemények írása helyett inkább azon gondolkodjon el, hogy milyen hibákat vétett az elmúlt nyolc évben, amelyek a közbiztonság teljes lezüllését és a szélsőségek megerősödését eredményezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.