Haladó ajánlat Pásztornak

Sebestyén Imre
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szerb Haladó Párt választási szövetséget kínál a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ). A közvélemény-kutatási listákat vezető jobboldali párt megkezdte tárgyalásait egy választási blokk létrehozására, s ebbe a tömörülésbe invitálná a legerősebb magyar pártot is. Pásztorék azonban nem kapkodnak a felkínált lehetőség után.
Sajtóinformációk szerint a VMSZ nem zárkózik el az együttműködéstől a Tomiszlav Nikolics vezette párttal, ám Pásztor István nyilatkozatai már korábban egyértelművé tették, hogy nem szándékozik kilépni a kormányt támogató többségből, ami – az erőviszonyokat tekintve – akár a kabinet bukását is előidézné (feltéve ha az ellenzéki Liberális Demokrata Párt nem lépne helyébe, amire egyébiránt a Borisz Tadics vezette Demokrata Párt, a vezető kormányerő okkal számíthatna). „A parlamenti többség részesei vagyunk, és leszünk a ciklus végéig. Nem fogjuk ezt megbontani, felrúgni, destabilizálni” – mondta Pásztor István. A VMSZ-nek nincs olyan ambíciója, hogy a választások előtt – legyenek azok előre hozottak vagy sem – koalícióra lépjen akár a Borisz Tadics államfő vezette Demokrata Párttal, akár az SNS-szel – fűzte hozzá.
A jelenlegi kényes helyzetben a kormányválság káros lenne az ország számára, a VMSZ tehát nem kívánja bizonytalanná tenni a parlamenti többséget kilépve a kormány mögül.
A magyar párt választói vegyes érzelmekkel tekintenek azokra az utalásokra, hogy a következő választások után valamennyi opció lehetséges, tehát az is, hogy a VMSZ a Szerb Haladó Párttal közösködik. A vajdasági magyarok ugyanis nem felejtették el a „haladók” radikális múltját, annak ellenére sem, hogy e párt szakítva a Seselj-féle szélsőséges szervezettel igyekszik európai jobboldali párttá válni. Csak egy dolgot zárt ki a VMSZ vezetősége, az együttműködést a radikálisokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.