Harang és jégverés

Ludwig Emil
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minőség és mennyiség ritkán jár kéz a kézben. Ha valami nagy, vagy sok van belőle, még nem jelenti azt, hogy jó is. Erdőnyi papírt nyomtatnak – printelnek – tele érdektelen, ostoba és fölösleges szövegekkel, miközben pár könyvoldalon, füzetlapon rengeteg érdekes, okos és fontos tudnivaló elfér.
Nem szaporítom a kacatok számát, csak azért mondtam el ezt, mert az alább ajánlott, füzet formátumú munka mindössze 48 oldalas, mégis ott a helye a Közép-Dunántúl lakóinak, a kultúra és művészet kedvelőinek, a hagyományok tisztelőinek könyvespolcán.
Tóth Péter néhány éve a Lesencefalu határában lévő Szent Donát-kápolna alatt vásárolt telket. A templomocska megkonduló harangja nemcsak az ő, családja életét is megszépítette. Hálából vagy polgári tisztességből, egyre megy, de jó gazda módján „összegyűjtötte” a tágabb környékén található szőlőhegyi kápolnákat, utánajárt a keletkezésükre, építésükre és feldíszítésükre vonatkozó adatoknak, és kézikönyvet szerkesztett belőlük. Bevezetőjéből megtudhatjuk: mikor és mi okból nevezzük „szőlőhegyinek” a Szent Vince, György, Orbán, Donát, Márton, János és más segítő szentek oltalmába ajánlott kápolnákat, mi kapcsolja össze e szakrális épületeket, és mi különbözteti meg őket egymástól.
A szőlőhegyekről, különösen a XVIII. századtól fogva, nem hiányozhattak a kápolnák – amint a keresztek, képoszlopok és haranglábak sem –, a harangozás a szélvihar és a jégeső elhárítására is szolgált. A kegyes építmények a birtokosok költségén, egy-egy személy vagy család fogadalmából, anyagi áldozatából épültek, a fenntartásukról maguk, majd az örököseik gondoskodtak. A kápolnát gondozni a gazdák és a hegyközség feladata volt, a felmerülő költségeken a szőlőhegy birtokosai arányosan osztoztak. A Lesencén „bebíró” szerző a Tapolca környéki szőlőhegyek emlékeit kutatta fel és szedte lajstromba, négy körzetre – kirándulásra! – osztva az ismertetőt. A Szent György-hegy bazaltpúpja alatt és Szigligeten összesen hét kápolnát – köztük a kisapáti Szent Kereszt és a hegymagasi Szent György titulusút – mutat be. Előbbi román kori, a Tóti-Lengyel család által épített barokk remekmű, de a középkorban is létezett egy templom a közelében. Hat rokon emlék képviseli a Keszthelyi-hegységet övező településeket a Györökhöz tartozó Becehegy Balatonra néző Szentháromság-kápolnájától a Lesence falvakon át Rezi, Bazsi és Zalaszántó régi szőlősgazdáinak hálaadó szentélyeiig.
Badacsonytól Balatonrendesig nyolc, igencsak különböző korban és stílusban épült kápolnát ismerhetünk meg. Köztük találjuk a lábdihegyi, Szent Ignác tiszteletére emelt és az 1789-ben alapított, Szent Anna titulusú műemlék kápolnát, valamint Ábrahámhegy két festői épületét, a Szent Iván, illetve a Fülöp és Jakab apostolok nevére keresztelt szőlőhegyi szentélyeket. A kör a Csobánchoz és a Haláp hegyhez tartozó négy szakrális „objektummal” zárul, utolsóként a véndeki szőlőhegy Péter-Pál titulusú haranglábjának adataival. Nekem hiányzik a „szaknévsorból” a Gyulakeszihez tartozó Csobánc hegy szőlőskertjei közt rejtőzködő, festői „rossztemplom” – a kisapáti román kori műemlék társa! –, de talán az újabb kiadásba belekerül.
(Tóth Péter: Szőlőhegyi kápolnák Tapolca környékén. A Tapolcai Füzetek sorozatban megjelent kiadvány, angol és német nyelvű összefoglalóval, 81 színes képpel. Ármegjelölés nélkül)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.