Harc nélkül fogták el a mexikói drogbárót

2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ne lőjetek, megadom magam, csak ne bántsák a családomat – ezt kiabálta vasárnapi elfogásakor a legkegyetlenebb bűnözők között számon tartott mexikói drogbáró, a 41 éves Sergio Enrique Villareal Barragán. A Beltran Leyva testvérek kartelljének vezérére és két tisztjére Puebla város Puerta de Hierro részében, egy villában csaptak le a tengerészgyalogosok. Az épületben találták a férfi feleségét és hét-, illetve kilencéves kisfiát – adta hírül a mexikói Nacional című lap. Az El Grande-ként (Óriásként) ismert Villareal Barragánt eddig negyvenhárom gyilkossággal hozták összefüggésbe, fejére korábban csaknem félmilliárd forintnyi nyomravezetői díjat tűztek ki a hatóságok. A bandita előéletének ismeretében a katonák kemény csatára számítottak, elfogására harminc kommandóst, öt páncélozott járművet és egy helikopter rendeltek ki. Később Villareal Barragán azt vallotta, szerettei halálos ítéletét írja alá, ha fegyverhez nyúl, ezért döntött úgy, hogy sem ő, sem a társai nem tanúsítanak ellenállást.
A mostani akció egy év alatt már a negyedik súlyos csapás a mexikói drogüzletre. Arturo Beltran Leyvát, az azonos nevű kartell fejét tavaly decemberben, a Sinaloa csoport harmadik számú vezérét, Ignacio „Nacho” Coronelt júliusban lőtték agyon, augusztusban a rendőrök bejelentették, hogy elfogták a Bertran Leyva kartell egyik fő emberét, Edgar Valdez Villarrealt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.