Harcokra készülünk Afganisztánban

Valós veszélynek vannak kitéve a magyar katonák Afganisztánban; a helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy akár a misszió teljesítése is veszélybe kerülhet – jelentette ki Hende Csaba Tapolcán. A honvédelmi miniszter közölte: Afganisztán a terroristák búvóhelye, azoké a terroristáké, akik 2001. szeptember 11-én lerombolták a New York-i ikertornyokat, és akik augusztus 23-án páncéltörő gránáttal lőttek a magyar újjáépítési csoport katonáira. Hozzátette, a biztonsági helyzet Afganisztánban rohamosan romlott, az ott szolgáló magyar katonák fenyegetettsége nőtt. Kiemelte: a biztonsági helyzetet folyamatosan elemzik, levonják a megfelelő következtetéseket és teljesítik a kötelességüket.

2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk úgy tudja, több, harci cselekményekben is részt vevő katonát küldünk Afganisztánba, míg a segélyezéssel, újjáépítő civil programok támogatásával foglalkozó kontingensünk létszáma csökkenhet az ázsiai országban. A honvédelmi vezetés már októberben döntést hoz az afganisztáni misszió átalakításáról – tudtuk meg.

*

Ez azt jelenti, hogy annak ellenére veszélyesebb feladatokat is vállalunk, hogy nemrég négy katonánk meghalt a közép-ázsiai országban.
A harci feladatok elvállalása persze nem feltétlenül vezet több halálos áldozathoz az afganisztáni háborúban. Eddig csak a főként segélyezéssel foglalkozó tartományi újjáépítési csoportunknál (PRT) fordult elő ilyen. A jobban felkészült, harci cselekményekre kiképzett (Force Protection) katonák ugyanis nagyobb hatékonysággal tudják megvédeni magukat, kevésbé vannak helyhez kötve, mindennapi kapcsolatra kényszerítve az afgánokkal, mint az újjáépítéssel foglalkozó egység tagjai. Úgy tudjuk, a honvédelmi vezetés a gyors döntéssel nemcsak az újabb áldozatokat kerülné el, hanem azt is, hogy a lisszaboni NATO-csúcson téma legyen a külszolgálatunk átalakítása. A feltűnő, idegesnek tűnő lépés ugyanis könnyen továbbgyűrűzhet a tagállamokra és feszültséget kelthet az afganisztáni harctéren. Úgy tudjuk, a Honvéd Vezérkar és a Honvédelmi Minisztérium (HM) szakemberei több lehetőséget is kidolgoztak a misszió átalakítására. Az egyik elképzelés szerint a PRT-ben lesz gyökeres változás, a létszámot csökkentik, és több kommandós kiképzésben részesült, harci feladatokkal megbízott katonát küldenek a magyar táborba. Vizsgálják azt is, miként lehet javítani a PRT elhelyezési körülményeit.
Az újjáépítési csoport kivonása Közép-Ázsiából értesüléseink szerint azért nem került szóba a tárgyalásokon, mert a szövetségesek nem támogatnák a lépést, hiszen csak tizenöt nemzet működtet a térségben ilyen alakulatot. Felvetődött, hogy a civil programokat támogató katonák helyett kiküldenek Afganisztánba még egy műveleti támogató és kiképző csoportot. Ilyen egységünk már szolgál a PRT-tábornak helyet adó Puli-Humritól nem messze, Kilagájban, és az afgán központi hadsereg (ANA) egyik alakulatának kiképzését végzi, miközben ezekkel a katonákkal együtt részt vesz harci cselekményekben. Szóba került egy újabb különleges műveleti csoport felajánlása is, amely kommandós akciókban, járőrözésben, VIP-kísérésekben venne részt Afganisztán háborús övezeteiben. A kérdés csak az, lesz-e elég önként jelentkező katona a feladatokra. Az sem világos, hogy az átalakításra honnan lesz pénz. A HM közölte: az előző kabinet 5,2 milliárd forintot különített el e célra, míg az afganisztáni szerepvállalásunk növeléséhez mintegy 14 milliárdra volna szükség. Ettől függetlenül a kormány teljesíteni kívánja a vállalásainkat, így nyolcvanfős egységet küldött Kabulba, a repülőtér üzemeltetésére, és Mazari-Sarifba utazott egy helikopterkiképző csoportunk. Egy további ilyen egységet is küldenénk Afganisztánba, és megerősítjük a helyszínen működő logisztikai ellátó csoportunkat is.

Tiszteletadás.
Kedden Tatán, a Kocsi úti temetőben katonai tiszteletadással helyezik örök nyugalomra a Magyar Honvédség hősi halottját, Kolozsvári György posztumusz hadnagyot. A katona a tartományi újjáépítési csoport konvoját ért orvtámadásban sérült meg, majd szeptember 7-én elhunyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.