Harminchatan túlélték

Hivatalos adatok szerint tizenöt halottja és harminchat sebesültje van a hétfői venezuelai légi szerencsétlenségnek, amelynek oka még tisztázatlan. A katasztrófa helyszínén, Bolivár szövetségi államban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek.

MN-összeállítás
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új típust tesztel az olasz–francia gyár. A kétmotoros, turbólégcsavaros ATR–42-est az olasz–francia Aerei da Trasporto Regionale repülőgépgyártó társaság készíti. A vállalat folyamatosan korszerűsíti termékeit. Most a korábbiaknál szélesebb törzsű változatot tesztel, de az ATR minden típusa ugyanazzal a repüléselektronikai rendszerrel, valamint hajtóművekkel rendelkezik. A remények szerint jövőre átállhatnak a turbólégcsavaros, 500-as típus gyártásáról a korszerűbb 600-asra.


Tizenöt halálos áldozata van a venezuelai Bolivár szövetségi államban, Ciudad Guayana közelében hétfőn bekövetkezett légi szerencsétlenségnek, amely az állami Conviasa légitársaság utasszállító repülőjét érte. Tizenhárman a lezuhanó gép földbe csapódásakor, ketten pedig kórházba szállításuk után vesztették életüket – adta hírül a CNN. Az ATR–42-es típusú gép fedélzetén utazó ötvenegy ember közül azonban harminchat – köztük a négytagú személyzet három tagja – súlyos sérüléseket szenvedett ugyan, de túlélte a balesetet. A kigyulladt és összetört légi járműről készült felvételek láttán Francisco Rangel Gomez, Bolivár kormányzója az AP-nek azt mondta: ez csoda.
A repülő a venezuelaiak kedvelt karib-tengeri nyaralóhelyéről, a Margarita-szigetről szállította haza a turistákat, s már csak tíz kilométerre volt a Manuel Carlos Piar nemzetközi repülőtértől, amikor a pilóta műszaki hibát észlelt. Francisco Garcés közlekedési miniszter tájékoztatása szerint ezt jelezte is az irányítótoronynak, majd kényszerleszállással próbálkozott, de a Sidor acélöntöde raktártelepe fölött elvesztette uralmát a jármű fölött. A gép hordók és konténerek közé zuhant, majd kigyulladt. Egy közeli szálloda alkalmazottja a CNN-nek elmondta: látta, hogy mielőtt a repülő a földnek csapódott, belegabalyodott az elektromos vezetékekbe és bukfencet vetett.
A Sidor cégnek a telepen dolgozó több tucat alkalmazottja nem esett pánikba attól, hogy az ATR–42-es esetleg felrobban. Valamennyien odaszaladtak, s mire a mentők és a tűzoltók megérkeztek, már sok sebesültet kiszabadítottak a roncsból.
A halálos áldozatok közül eddig hatnak a kilétét sikerült kideríteni, de a neveket csak akkor teszik közzé, amikor már valamenynyiüket azonosították. Francisco Rangel Gomez háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. A katasztrófa okát szövetségi vizsgálóbizottság kutatja, amely nem sokkal a történtek után már a helyszínen volt.
Venezuelában legutóbb két évvel ezelőtt történt a mostaninál is súlyosabb légi baleset. A Santa Barbara légitársaság utasszállítója negyvenhat emberrel a fedélzetén lezuhant a hegyek között. A katasztrófát senki sem élte túl.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.