Három hónap, több tízezer igény

Három hónap alatt majdnem negyvenötezer fizetési meghagyás kibocsátását kérték az ügyfelek a közjegyzőktől, a hivatalos személyek 37 ezer dokumentumot már ki is állítottak. A hitelezők a korábbiakhoz képest most jóval gyorsabban juthatnak hozzá követelésükhöz, s immár a pár ezer forintos kintlevőségeket sem hagyják veszni. A közjegyzői kamara elektronikus rendszerét azonban kritikák is érik.

Jakubász Tamás
2010. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adatok a közjegyzők három hónapja működő rendszeréről
Időszak Kérelmek száma Kibocsátott meghagyások száma
Június 3 200 2 000
Július 22 300 17 300
Augusztus 18 700 17 700
Forrás: Magyar Országos Közjegyzői Kamara


Gyakori informatikai fennakadás és nehézkes ügyintézés – egyik ügyvédként tevékenykedő olvasónk így összegezte a közjegyzők elektronikus fizetési meghagyásokat kibocsátó rendszeréről szerzett tapasztalatait. A jogi képviselő sokszor csak délután tud kapcsolódni az internetes hálózathoz, és sérelmezi, hogy a telefonos ügyfélszolgálat általában elérhetetlen, legtöbbször foglalt. Emellett szerinte az elektronikus aláírások elhelyezése sem zökkenőmentes.
A közjegyzők az év közepén, június elsején vették át az úgynevezett fizetési meghagyások kibocsátásának feladatát. A három hónapja működő elektronikus rendszer állapotáról a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökét kérdeztük. Tóth Ádám elmondása szerint főként csak az elektronikus aláírások használata körül lehetnek problémák, s itt is csak akkor, ha egyszerre sok felhasználó van jelen a hálózaton. Az e-szignálás esetleges fennakadásairól rendre tájékoztatják a szolgáltatásért felelős szakcéget. A közjegyzők első embere rögzítette: a rendszer többi eleme megfelelően működik, amit jól mutat, hogy június elseje és augusztus vége között nagyjából negyvenötezer fizetési meghagyás kibocsátását kérték az ügyfelek. A hivatalos személyek 37 ezer iratot már ki is állítottak.
A közjegyzők év közben a bíróságoktól vették át a fizetési meghagyások elkészítését. A nagy munkaterhet nyögő ítélkező fórumok némelykor fél-egy év alatt adták ki a tartozások behajtását lehetővé tevő dokumentumokat, emiatt sokan a kisebb összegű, pár ezer forintos követeléseik beszedéséhez nem is fogtak hozzá. A közjegyzők új rendszere jóval gyorsabb: az interneten érkezett kérelmeket három, a papíron benyújtott igényeket 15 napon belül intézik el. Így akár negyedéven belül végrehajtás indulhat a tartozásokat ki nem fizetők ellen. Mint megtudtuk, a gyors megoldás sokak érdeklődését felkeltette – magánszemélyek, kis- és közepes vállalkozások, valamint nagy közüzemi szolgáltatók is fordultak már a közjegyzőkhöz. A hitelezők általában húsz-harmincezer forintos kinnlevőségeiket szeretnék viszontlátni, s akadtak százezres, milliós tételek is, miként a hivatalos személyek öt-hatezer forintos adósságról is adtak már ki fizetési meghagyást. A kamaránál abban bíznak, hogy a gyors rendszer gátat szabhat a körbetartozásoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.