Házakat tarolt le a robbanás

Legkevesebb hat ember meghalt, további harmincnyolc megsebesült San Francisco déli külvárosában, San Brunóban csütörtökön este, amikor felrobbant egy föld alatti gázvezeték. A detonációban és az azt követő tűzben ötvenhárom épület megsemmisült, további százhúsz pedig súlyosan megrongálódott.

2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási detonáció keltett riadalmat helyi idő szerint csütörtökön este San Francisco déli külvárosában, San Brunóban, ahol a nemzetközi repülőtértől néhány kilométerre felrobbant egy föld alatt futó, nagy méretű magasnyomású gázvezeték. A tűz pillanatok alatt elterjedt, és valósággal letarolta a környéket: egy gáztöltőállomás szomszédságában ötvenhárom épület – többnyire lakóház – megsemmisült, és további százhúsz megrongálódott – adta hírül az AP. A balesetben legkevesebb hat ember életét vesztette, a mentők harmincnyolc sérültet szállítottak kórházba, többeket válságos állapotban.
Dennis Haag San Brunó-i tűzoltóparancsnok elmondta, a szerencsétlenség okait még nem ismerik, órákkal a detonáció után még küzdöttek a 18 méter magasságba csapó lángokkal. Elképzelhető, hogy a szerencsétlenségnek további áldozatai is lesznek, egy asszony nem találta 83 éves apját és a férjét, mások kétségbeesetten próbálták telefonon elérni a hozzátartozóikat, egyelőre hiába.
– Mintha repülőgép szállt volna el közvetlenül fölöttünk, a ház beleremegett – idézte fel a szerencsétlenséget Tina DiIoia, aki kisgyermekével körülbelül nyolcszáz méterre lehetett a tragédia helyszínétől. Elmondása szerint a második robbanás után kövek és épületmaradványok hullottak az égből, mások égig érő lángoszlopokról számoltak be. Pillanatok alatt elviselhetetlen hőség keletkezett, a CNN-nek egy férfi elmesélte, menteni akarta az autóját, ezért kiállt a garázsból vele. Míg kiszállt és kézzel becsukta a kaput, a kocsi lökhárítója megolvadt.
A lakók állítólag három hete panaszkodtak arra, hogy a csatornákból gáz szivárog. Kiderült, a tűzoltókat senki nem értesítette, ők csak a baj megtörténte után szereztek tudomást erről.
A felrobbant gázvezeték tulajdonosa, a kaliforniai Pacific Gas & Electric közleményben tudatta, a társaság vállalja a felelősséget, ha bebizonyosodna, hogy ők tehetnek a balesetről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.