Hazánk a díszvendég Thesszalonikiben

Bodacz Péter
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk mint az idei év díszvendége vesz részt a tegnap megnyitott 75. Thesszaloniki Nemzetközi Vásáron, a Helexpón. A balkáni térség legnagyobb múltra visszatekintő és a maga nemében a legjelentősebbnek tartott ipari és gazdasági seregszemléjén Magyarország huszonhat standon, 44 céggel szerepel a központi pavilon 350 négyzetméteres kiállítóterületén, valamint több más helyszínen. A hazai pavilont megnyitó Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkár kifejtette: különös jelentőséggel bír, hogy a vásáron túlnyomó többségben kis- és közepes vállalkozások (kkv) képviseltetik magukat. Szavai szerint ez is biztató jele annak, hogy a hazai cégek nem állnak meg az országhatárnál, hanem a regionális piac lehetőségeit is megpróbálják kiaknázni. Felmérésekre hivatkozva Becsey felhívta a figyelmet arra, hogy a kkv-k zöme üzleti tevékenységük folytán 800-900 kilométert képes leküzdeni, azaz ilyen távolságra tudja úgy eljuttatni áruit, hogy azt még nyereséggel értékesíthesse. Ezt a statisztikát támasztja alá – hangsúlyozta –, hogy a Helexpo magyar kiállítói épp ebből a távolságból, javarészt a Dél-Alföld régióból érkeztek Görögország északi gazdasági központjába. Theszszalonikiben hazánkat egyebek mellett bútoripari, ruházati és élelmiszer-ipari vállalkozások képviselik, de a kiállítók között megtalálható a Malév és a Ganz is.
A vásár és hazánk díszvendégi státusa a kkv-k jelenléte mellett más fontos jelentőséggel is bír. Mint azt a magyar részvételt szervező Magyar Befektetési és Vállalkozásfejlesztési Ügynökség, az ITD Hungary a távirati irodával korábban közölte, tavaly a Görögországba irányuló magyar export értéke 329,9 millió eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 449,3 millió euróval, míg az onnan származó import 72,3 millió euróról 56,9 millió euróra csökkent. Az idén az első fél évben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint azonban már némi optimizmusra adnak okot, hogy a magyar export értéke százhatvannégymillió eurót tett ki, ami kevéssel ugyan, de meghaladja a 2009-es értéket, és a görög export is élénkült, az első féléves értéke harminckilencmillió euró volt, szemben az egy évvel korábbi harmincmillióval.
Hogy a nemzetközi gazdasági seregszemle a görögök számára is fontos, jól példázza, hogy a szombati ünnepélyes megnyitón jelentette be Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök, hogy a kormány adókedvezmények bevezetését fontolgatja a komoly adóssággal küzdő ország gazdaságának felpörgetését célozva. A balkáni országban immáron szokásosnak mondható módon több ezer fős tüntetést időzítettek a miniszterelnök megszólalásához anarchisták és kommunisták. A radikális baloldaliak a korábbi megszorítások, például a 14. havi juttatás elvétele miatt orroltak meg Papandreuékra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.