Hopp után kopp lett

2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdetben, a hőskorban mások mellett Szergej Bubkával, Javier Sotomayorral, Sztefka Kosztadinovával volt a salgótarjáni ugrógála – amit szeptember 18-án már 23. alkalommal rendeznek meg –, és 2007-ben lett egy „utazó” Hopp-Parádénk is. Az első kettőnek Győr adott otthont, de 2008-ban Hódmezővásárhelyen is megtartották, tavaly újra a csongrádi város volt a helyszín, idén pedig a békéscsabai utcai viadal után tegnap Budapest is csatlakozott a házigazdák közé.
A Vigadó térre férfi rúdugrásban kétségkívül tisztességes mezőnyt sikerült összetrombitálni öt olyan atlétával, akik mindegyike járt már 580 centi fölött. Az 590-es egyéni csúccsal rendelkező olasz Giuseppe Gibilisco a sportág első olyan világbajnoka, aki nem az egykori Szovjetunió területén született, az athéni olimpián bronzérmes volt, az amerikai Derek Miles (585) Pekingben negyedik, az ukrán Makszim Mazurik (582) az idei Eb második helyezettjeként érkezett, s egy másik amerikai, Jeremy Scott, továbbá a mexikói Giovanni Lanaro ugyancsak 582-es egyéni csúccsal futott be. A magyar bajnokság bronzérmesét, Jäger Ákost szinte megsajnáltuk, mert neki csupán 500 cm áll a neve mellett; de a rúdugrás azért más műfaj, mintha a ringben a Klicsko testvérek ellen kellene helytállni.
A hol szitáló, hol derekasan belekezdő eső pedig mindenkit egyformán vert, és tönkre is vágta a versenyt. Szegény Jäger a 460 centire tett léc szintjéig sem volt képes fellibbenni, nemhogy átjutni rajta, vele együtt Scott is gyorsan kiszállt a versenyből, de Gibilisco és Mazurik sem járt jobban. Ők 480-on kezdtek, és ott is fejezték be a versenyt. Az ukrán még felugrani sem tudott, és a szivacsgödör túloldalán letáborozott operatőr állandó rettegésben lehetett miatta, hogy felnyársalja. Június elején Békéscsabán amúgy 565-tel Mazurik nyerte a Hopp-Parádét, de már ő is tudja: egyszer hopp, másszor kopp…
Lanaro, amikor átküszködte magát a 460-on, úgy örült, mintha világcsúcsot döntött volna, s ezzel az eredménnyel végül 2. lett a 460-at ugyancsak teljesített szlovén Jure Rovan előtt. A győztes Miles az elemekkel dacolva kisebb csodaszámba menően az 510-et is átvitte, majd általános elképedésre 566-ra emeltetett, versenycsúcsra hajtva, ám azt ép ésszel ő sem gondolhatta komolyan, hogy ezen a magasságon, ebben az időben sikerrel jár…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.