Hordógurítás, puttonyhordás

Szüreti mulatság készülődik a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban szombaton és vasárnap. Novajról és Mezőkövesdről érkező hagyományőrzők kalauzolják végig a családi program részvevőit a borkészítés stációin a szőlőműveléstől a hordógurításig.

Varga Klára
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Seregélyijesztő, puttonyhordó, csőszkunyhóállító, borokról remélhetőleg sokat tudó csapatok vetélkednek egymással, s legügyesebbek borvidéki hétvégét nyernek. Borutakon is haladhat a fesztiválon, aki finom nedűre éppolyan szomjas, mint a bor tudományára. A Hungaricum úton csak Magyarországon kóstolható borokat kortyolhatnak, s a hazai fajták, művelési hagyományok elevenednek meg. A vörösbor-, a fehérborúton s a többin is huszonhét nagy hírű magyar borászat termését kóstolhatják, akik arra zarándokolnak. Az északi út savas-ásványos, küzdelmes munkával előállított nedűkkel vár, a déli út szinte mediterrán: szerelmes, lágy, gyengéd. És aztán borút nőknek, borút férfiaknak. A hölgyek a borral szépséget, kedvességet isznak, a férfiak pedig megokosodnak, megbátorodnak.
Aki kisétálta már magát, az megtekintheti Hotyek Attila kádár bemutatóját, vagy akár a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet oltványaiból is vásárolhat.
S várnak rá népdalcsokorral a novaji hagyományőrzők. Székely népmesékkel Csernik Szende lábbábozó-mesemondó, Csoóri Sándor Sündi népi zenekara mi mással, mint népzenével, s a Kuckó Művésztanya társulata a Kel a borjú meg Az ellopott kakas című vásári komédiával. Vasárnapra is marad szüreti népdalcsokor, csakhogy ezt már a mezőkövesdiek éneklik. A Fabula Színház bábosai Vitéz Lászlónak az ördöggel vívott küzdelmeit elevenítik meg. Az Alig Színpad is vásári komédiákat hoz a sokadalomba: Móricz Zsigmond két népszínművét, a Dufla pofont és A zördög címűt alkalmazták szüreti mulatsághoz. A szentendrei szüreti sokadalom estéit Ágoston Béla és zenekara, s Bognár Szilvia zárja gyermekeknek és nagyobbaknak szóló dalokkal.
Ez a finálé azonban szinte újabb kezdet is, hiszen szeptember nyolcadikán már kezdődik is a 19. Budavári borfesztivál, amelyen tovább kóstolhatjuk mindazt, amit már korábban vagy épp Szentendrén megkedveltünk. Visszük Budára a szüret képeit is, máshogy csendül onnantól a pohár, másképp illatozik a bor, másképp csúszik a korty is.

BORKORZÓ. Komáromban hét végén Kürttől Gangwinesig felvidéki, soproni, villányi, egri és osztrák borvidékek mesterei kínálják boraikat. A komáromi Angliai parkban Jókai-bableves főzőversenyét rendezik, hisz a romantikus irodalom magyar doyenje Komárom városának szülötte. Hangulatfelelősként pedig ott lesz a délszláv hagyományokat ápoló Söndörgő együttes, a kelta és balkáni népzenét játszó Katáng, az autentikus skót dallamokat muzsikáló Dagda és Csiba Júlia, s a Csángálló zenekar. (M. S.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.