Indul a szegények bankja

Hírösszefoglaló
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan kihelyezi első hiteleit Magyarországon a „szegények bankja” – tudta meg a Világgazdaság. A gazdasági lap információi szerint két és fél év alatt 400 millió forint kölcsönt helyeznének ki e kísérleti program keretében. A Raiffeisen Bank által nyújtott hitelből mintegy négyszáz vállalkozás indulhat el. Az új cégek egyenként háromszázezer és egymillió forint közötti összeget kapnak, mégpedig jogi és pénzügyi fedezet nélkül, bizalmi alapon. A program sikerének a feltétele, hogy a kihelyezett hitelekből induló vállalkozások valóban nyereségesek legyenek, ugyanis a kölcsönt a bevételeikből kell visszafizetniük. A kísérleti program arra keresi a választ, hogy a szegény sorban élő, zömében roma emberek vállalkozóvá tudnak-e válni ezzel a segítséggel.
A bank a jelentkezőket ötfős csoportokra osztja, majd két tagnak folyósítja a kölcsönt. A harmadik vállalkozójelölt akkor részesülhet a hitelből, ha két társa már elkezdte a törlesztést. A többiek ezt követően egyesével jutnak hozzá a pénzekhez. A kölcsön igénylői tanfolyamokon is részt vehetnek, ezeken a pénz felhasználásának hatékony módját, a vállalkozások alapításának és hatékony működtetésének az ismereteit sajátíthatják el. Sőt, az üzleti terv elkészítéséhez is segítséget kapnak a jelenleg még munkanélküliként tengődő vállalkozójelöltek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.