Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 28.
Kobzos Kiss Tamás koncertje. Dicsérjétek lanttal, kobozzal címmel Kobzos Kiss Tamás ének-, lant- és kobozművész protestáns énekmondók énekeit adja elő. A résztvevők meghallgathatják többek között Luther Márton–Skaricza Máté: Erős várunk nékünk az Isten; Esztergomi Farkas András: Jersze, emlékezzünk; Tinódi Lantos Sebestyén: Hadnagyoknak tanúság; Balassi Bálint: Adj már csendességet; Rimay János: Kegyes Jehova; Szenczi Molnár Albert: Meghattad nékünk, Úristen című alkotását. A belépőjegy 1700 forint.
Helyszín: óbudai református templom (Kálvin köz 4.).
Időpont: 20 óra

Augusztus 30.
Úti beszámoló. Soproni Lajos üzemi főorvos tart beszámolót a szegedi kávéházi kerekasztal szervezésében földközi-tengeri hajóutazásáról.
Helyszín: Halászcsárda (Szeged, Roosevelt tér 12–14.).
Időpont: 17 óra

Augusztus 31. – szeptember 1.
Államalapítástól egyetemalapításig. Szent István király koronázásának 1010. és az Óbudai Egyetem alapításának hatszázadik évfordulója alkalmából rendez tudományos konferenciát az Óbudai Egyetem. Az első napon az egyetemi kápolna ünnepélyes megnyitása, Pál apostol egyetemi védőszentté választása után Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius köszönti a résztvevőket. Előadást tart többek között Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (A Szent István-i intelmek üzenete a III. évezredben), Török József, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője, egyetemi tanár (Az államalapítás, egyetemalapítás a középkorban), Érszegi Géza egyetemi tanár (Korai törvényeink hagyományozódása), Fodor György egyetemi tanár (Szent Pál, az Óbudai Egyetem védőszentje), Pákozdi István egyetemi lelkész (Az egyetemisták lelkipásztori szolgálata), Kóczy T. László, a Széchenyi István Egyetem dékánja (A Szent Korona strukturális és hermeneutikai jellegzetességeinek összehasonlítása a velencei Pala d’Oróval), Várlaki Péter egyetemi tanár (A koronázási palást [casula] és a jogar strukturális és hermeneutikai elemzése), Ruzsa György egyetemi tanár (A Szent Korona strukturális és hermeneutikai jellegzetességeinek összehasonlítása a kijevi Szent Szófia-székesegyház apszisának mozaikképével), Ferencz Csaba tanár (A Szent Korona egységes szerkezetű koncepciójának bizonyítása). A második napon, Zsigmond király szobrának leleplezését követően Bús Balázs polgármester Városalapítás – egyetemalapítás, Szögi László, az ELTE Egyetemi Könyvtárának főigazgatója Az Óbudai Egyetem és a középkori magyar egyetemjárás, Bertényi Iván egyetemi tanár A magyar állam jelképei a középkorban címmel szólal fel.
Helyszín: Óbudai Egyetem, Pauli konferenciaterem (1034 Budapest, Bécsi út 96/b).
Időpont: 9 óra

Szeptember 1.
Open fesztivál. Budapest ad otthont az OpenOffice.org születésnapi nemzetközi konferenciájának. A nyílt forráskódú, közösség által fejlesztett irodai szoftvercsomag éppen ebben az évben tízesztendős. A háromnapos eseményre a világ minden részéről több mint száz előadó és háromszáznál több vendég érkezik a magyar fővárosba. A Gödör Klubban a nagyközönség számára is nyitott Open fesztiválon Copyright címmel kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, illetve részesei lehetnek a jubileumi megemlékezésnek is. Este nyolctól könnyűzenei koncertek szórakoztatják a vendégeket.
Helyszín: Gödör Klub (1051 Budapest, Erzsébet tér).
Időpont: egész nap

Szeptember 2.
Püspöki veni sancte Székesfehérváron. Spányi Antal megyés püspök a székesfehérvári egyházmegye oktatási és nevelési intézményei számára közös veni sancte szentmisét mutat be a székesfehérvári székesegyházban.
Helyszín: székesegyház (Székesfehérvár, Arany János utca 9.).
Időpont: 16 óra

Szeptember 2–4.
Nemzetközi művészetterápiás konferencia. A Nemzetközi Kifejezés-pszichopatológiai és Művészetterápiás Társaság (Société Internationale de Psychopathologie de l’Expression et d’Art-Thérapie) Budapesten rendezi konferenciáját, melynek témája a művészetterápia, a képek megértésének módszere, célja pedig a különböző országokban dolgozó terapeuták módszereinek és szemléletének bemutatása. A felkért előadók közt olyan szakértőket találhatunk, mint Judith Rubin, Diane Waller, Iréne Jakab, Guy Roux. Az előadások és workshopok nyelve magyar és angol. Részletes információk a www.beszed.hu/nemzetkozi_muveszetterapias_konferencia_budapesten oldalon találhatók.
Helyszín: Nemzetközi Üzleti Főiskola – International Business School (1021 Budapest, Tárogató u. 2–4.).
Időpont: 8 óra

Szeptember 3.
Genetikai műhelyek. Kilencedik alkalommal rendezi meg Genetikai műhelyek Magyarországon című minikonferenciáját a Magyar Tudományos Akadémia Genetikai Intézete a Magyar Genetikusok Egyesületének, valamint az Akadémia genetikai bizottságának védnökségével. Az eseményen évről évre egyre többen vesznek részt az ország minden vidékéről a genetikával foglalkozó szakemberek és az érdeklődők közül.
Helyszín: MTA Szegedi Biológiai Központ, nagy előadó (Szeged, Temesvári krt. 62.).
Időpont: 9 óra

Nyelvparádé. A 11. nyelvparádén, a nyelvtanulási lehetőségek legnagyobb országos és nemzetközi vásárán a nyelviskolák, nyelvi szolgáltatók, nyelvvizsgaközpontok, nyelvi utaztatók és nyelvkönyvkiadók kínálják termékeiket, szolgáltatásaikat. A kísérő programok közt előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, bemutatóórákat, állásinterjú-tréningeket, ingyenes próbanyelvvizsgákat, a gyerekeknek játszóházakat találhat a látogató. Részletes információk: a www.millenaris.hu/egyeb-programok/nyelvparade/, illetve a www.nyelvparade.hu oldalon olvashatók.
Helyszín: Millenáris, B épület (1024 Budapest, Kis Rókus utca 16–20.).
Időpont: 10 óra

Művészet és pszichoanalízis. „Gyermek vagyok…” – Egy létezésforma Ferenczi Sándor, József Attila és Kosztolányi Dezső háromszögében címmel Bókay Antal irodalomtörténész tartja a Művészet és Pszichoanalízis sorozat következő előadását. Közreműködik: Bánffy Edit előadóművész.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 18 óra

Szeptember 3–5.
SzeptEmberFeszt. Az elsősorban gasztronómiai élvezeteket kínáló programot először 2000-ben rendezték meg, akkor még budapesti pörköltfőző verseny- és fesztiválként. 2003 óta az esemény Budapest nagyrendezvényének számít, a tavalyi találkozón közel nyolcezer adag pörkölt, tizenötezer liter sör fogyott el. A közönséget a gasztronómiai élvezetek közben színpadi műsorok szórakoztatják.
Helyszín: Népliget (Budapest).
Időpont: szeptember 3-án 17 óra;
szeptember 4–5-én 10.30

Szeptember 4.
Keresztyén zenefesztivál Kézdivásárhelyen. A fesztivál szervezőinek célja, hogy a zenén keresztül minél többen találkozhassanak Istennel. A fellépő együttesek: Rá-hangolva (Nagyvárad), After5 (Marosvásárhely), Reménység (Udvarfalva), The Brothers (Sepsiszentgyörgy), Baki (Barót), Junior (Lemhény), AKOL (Kézdivásárhely), Üzenet (Kézdivásárhely), Salus (Kézdivásárhely), Vasárnapi iskolások zenekara (Kézdivásárhely). A koncertekkel egy időben játszóház és zöld sátor várja a játszani, illetve barkácsolni kívánó gyerekeket. Részletes információk: http: //parokia.hu/esemeny/mutat/1264/.
Helyszín: a református kollégium udvara (Kézdivásárhely, Ady Endre út 20.).
Időpont: egész nap

Szeptember 5.
Nimfaünnep. A nimfák a természet szépségeit megtestesítő római istenek, akiket az ókorban Aquincum lakosai a mai Római strandfürdő területén álló szent ligetben tiszteltek. Az ókori mitológiai alakok világát színészek jelenítették meg antik irodalmi szemelvények felhasználásával. Ennek felelevenítésében most a Térszínház művészei és Halmágyi Sándor működik közre.
A gyermekközönséget kézműves-foglalkozások (forrásfoglalás-makett, orvosi szelence, pánsíp, oltárkőkészítés) várják, közben a család többi tagját színészek, nimfák, szatírok és Szeilénoszok szórakoztatják.
Helyszín: Aquincumi Múzeum (Budapest, Szentendrei út 135.).
Időpont: 10 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.

Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.