Ismét dzsesszfeszt Debrecenben

2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminckilencedik életévébe lép az idén Magyarország legnagyobb múltú dzsesszfesztiválja, a debreceni jazznapok. Mától vasárnapig négy helyszínen összesen tizenöt formáció lép a közönség elé jobbára ingyenes, szabadtéri koncerteken. Az idei rendezvény középpontjában a magyar dzsessz áll. Fellépnek díjnyertes fiatalok, többek között Balogh Roland, a montreux-i gitárverseny győztese, Oláh Dezső, a tavalyi Junior Prima-díj nyertese, Barabás Lőrinc, a Fata Morgana szextet, valamint Czirják Csaba kvartettje.
A nagy múltú fesztivál ebben az évben újdonságként vezeti be a kiemelt vendégművész státust. A megtiszteltetésben először a pár éve hazatelepült Tommy Vig vibrafonos-ütőhangszeres részesül, aki három különböző formációban – saját zenekarával Joe Fritz együttesének vendégeként és a helyi Melódia Big Band hangszerelőjeként, szólistájaként – is koncertezik. Az énekeseket Elsa Valle és Kozma Orsi, a tradicionális stílusokat a Debreceni Dixieland Jazz Band és a Hot Club of Hungary képviseli. Az új európai dzsessz hangjaival érkezik a seregszemlére az improvizációs zene köreiben egyre elismertebb finn Mikko Innanen szaxofonos együttese. A fesztivál nemzetközi sztárvendége már hazajár Debrecenbe: ő a mindig szívesen látott Zbigniew Namyslowski.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.