Ismét elutasították a cementművet

Munkatársunktól
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodfokon is elutasította az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség a nyergesújfalui Holcim mészkőbánya-bővítés engedélye iránti kérelmét. A felülvizsgálatra azért volt szükség, mert az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület fellebbezett az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozata ellen, amely szerint a Nyergesújfalu I. mészkőbánya 660 ezer tonnáról 1,8 millió tonnára váltó kapacitásnövelése nem okoz jelentős környezeti hatást a térségben. A határozattal szemben a közléstől számított harminc napon belül a Komárom-Esztergom Megyei Bírósághoz címezve, de az Észak-dunántúli Felügyelőséghez három példányban benyújtott keresettel lehet élni. Ezt a Holcim Hungária Zrt. figyelembe is fogja venni, és megtámadja a bíróságon a döntést.
Mint arról korábban beszámoltunk, a bíróság első fokon még 2009-ben felfüggesztette a Holcim Hungária Zrt. Nyergesújfalura tervezett cementgyárának engedélyeztetését több civil szervezet, valamint Esztergom, Tát, Tokod és Tokodaltáró önkormányzatának beadványára. A civil környezetvédők és az önkormányzatok az Országos Környezetvédelmi Főfelügyelőséget perelték be, mert szerintük a hatóság engedélye alapján a 76 hektáros, zöldmezős építkezés visszafordíthatatlan károkat okozna, különösen azon a Natura 2000-es védelem alatt álló területen, amelyen keresztül a Holcim egy 11 kilométeres szállítószalagot tervezett.
A Holcim Hungária Zrt. a felfüggesztés ellen fellebbezett. A cég szerint az egységes környezethasználati engedély végrehajtását függesztették fel, de ez nincs hatással a jogerős építési engedélyre.
A többmilliárdos beruházással megvalósuló üzemben a tervek szerint évente több mint hetvenezer tonnányi hulladékot égetnének el, miközben a zöldek szerint az a helyi vízbázisokra épülne. A környezetvédők úgy tartják a cementmű működésével lényegesen nőne a levegő szennyezettsége is. A környezetet ugyanis nemcsak a szálló por és a hulladékégető kéményein kijutó szennyező anyagok terhelnék, hanem annak a napi ötszáz kamionnak a kipufogófüstje is, amely a Duna-parti úton közelítené meg a létesítményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.