Ismét hősi halottnak tisztelegtek

2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra Kolozsvári György posztumusz honvéd hadnagyot Tatán, a Kocsi úti temetőben tegnap délután. Az Afganisztánban életveszélyesen megsérült, s két héttel később meghalt katonát utolsó útjára elkísérte Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor altábornagy, vezérkar főnök, Kovács József vezérőrnagy, az összhaderőnemi parancsokság parancsnoka, Sándor Zsolt ezredes, a 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka és azok a bajtársai is, akikkel együtt szolgált a közép-ázsiai országban.
Mint emlékezetes, Kolozsvári György augusztus 23-án sebesült meg egy út menti támadásban, amikor az afganisztáni magyar tartományi újjáépítési csoport váltásával éppen egy konvojjal Puli- Humriból Mazari-Sarif felé tartott. A magyarok táborától húsz kilométerre egy közel ötven-száz fős ellenálló csoport fogadta a menetoszlopot, amelyet egy házi készítésű pokolgép felrobbantásával lelassított, majd egy RPG rakétagránáttal eltalált. A meglőtt terepjáróban utazók közül többen megsérültek, Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy a helyszínen meghalt.
Kolozsvári György már itthon hunyt el, a Honvédkórházban, ahol napokig kómában feküdt. A katona Pápán született 1973-ban, két kisgyermek édesapja. A katonai szolgálatát 1996-ban kezdte, 2007-ben lett a 25. Klapka György Lövészdandár lövész zászlóaljának vezénylő zászlósa. Az ezredfordulón került először misszióba, 2000-ben Koszovóban szolgált. Öt év múlva visszatért erre a szolgálati helyére, majd 2007-ben megjárta Afganisztánt is. Több évben megkapta a Békefenntartásért Szolgálati Jel kitüntetést.
A Magyar Honvédség afganisztáni missziójában eddig négy katonánk halt meg a szolgálat teljesítése közben. Az elhunyt katonák mindannyian a békefenntartó, újjáépítő, civil programokkal foglalkozó alakulatunkban vállaltak munkát. A Honvéd Vezérkar és a Honvédelmi Minisztérium szakemberei azonban az eddigi tapasztalatok és a megromlott biztonsági helyzet miatt át kívánják alakítani a missziót. A tartományi újjáépítés helyett nagyobb szerepet kívánnak adni az olyan egységeknek, amelyeket arra képeztek ki, hogy jobban meg tudják magukat védeni, illetve biztonsággal vehessenek részt az afgán haderő kiképzése mellett harci cselekményekben is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.