Ítélet előtt a gyilkosok

2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a tokaji rablógyilkosok bűnügyének másodfokú tárgyalása Balla Lajos büntetőtanácsa előtt Debrecenben. A pénzszállító autó egyik kísérőjét megölő, s 166 millió forintos zsákmánnyal távozó három gyilkos és öt segítője első fokon összesen 93 év letöltendő fegyházbüntetést kapott, ám mindannyian fellebbeztek. Ítélethirdetés szeptember 16-án várható – tájékoztatott Koszta János, a Debreceni Ítélőtábla sajtófőnöke.
A pénzszállítót 2007 márciusában rabolta ki H. Roland, S. Krisztián és Sz. János úgy, hogy az autóban ülő biztonsági őrt bestiális módon megölték. A gyilkossághoz viperát, fojtózsinórt és kést használtak. Utóbbi elkövető az áldozat kollégája volt, a biztonsági cég járatparancsnokként alkalmazta.
Tóth István, a másodfokú eljárás ügyésze a tárgyaláson kiemelte, a bűnbanda előre kitervelte a rablógyilkosságot, amit az is bizonyít, hogy egyikőjük számítógépén a hatóság fellelt egy plan.doc című fájt, ami három variációban tartalmazta pontról pontra a rablógyilkosság forgatókönyvét. A pénzszállító autóban utazó kollégát mindhárom változat szerint meg akarták ölni. Az ügyész S. Krisztián büntetésének súlyosbításáért fellebbezett.
A bűntényt úgy hajtották végre, hogy Sz. János a tokaji Szarvas-düllőnél kiszállt, mintha szükségét kellene végezni, ekkor H. Roland és S. Krisztián színleg rátámadtak, majd közösen az autóhoz mentek, kirángatták az ülésről a bent ülő biztonsági őrt, és kést, viperát és fojtózsineget egyaránt használva brutálisan meggyilkolták. Ezt követően egy körforgalomnál kilökték az autóból Sz. Jánost, aki azt állította, ő is áldozata a rablásnak. A rendőrök azonban nem hitték el a történetét és március 30-án őrizetbe vették, ugyanúgy, mint a terep megfigyelésével megbízott G. Tamást. H. Roland és S. Krisztián augusztus 30-ig – a kommandós rajtaütésig – szüleik segítségével rejtőzködött, ezért a szülőknek bűnpártolásért kell felelni.
A tárgyaláson a perbeszédek után az első-, a negyed- és a hatodrendű vádlott élt az utolsó szó jogával. H. Krisztián továbbra is tagadott, G. Tamás bocsánatot kért, S. Krisztián édesanyja, mint mondta, nagyon sajnálja a történteket, de továbbra is szereti a fiát.
Az ügyben tucatnyi szakértőt – hemogenetikust, gépjárműszakértőt, informatikai szakértőt hallgattak meg, a bűnügyi költség eddig 8,5 millió forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.