Joana és a sors édes-bús dallamai

F A D O

Makrai Sonja
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerelem, halál, emlékek, létpillanatok, örömfoszlányok és édesen keserű búsongás. Kínzások és rezdülések. Ez a fado, a portugál városok muzsikája, amely úgy sír, akár a blues. Tüzesen perzsel, mégis megnyugtat. A fadóban ott szunnyad a saudade, a portugálok boldog-fájdalmas életérzése, amely furcsa mód megtisztít. Napjainkban ez a városi folklórmuzsika a reneszánszát éli: Mariza, Mísia, Christina Branco a muzsika autentikus elemeit sajátos fadista stílusukban merítik meg. Joana Amendoeira a hagyományos úton jár, ő inkább Amália Rodrígues hű követője.
Joana Amendoeira tizenkét évesen lépett fel az ismert portugál amatőr énekversenyen Portóban, a Grande Noite de Fadón, ahol rögtön meg is nyerte a legjobb női előadó díját. Azóta számos lemeze látott napvilágot, földrészeket utazott körbe, hogy megmutassa az ő fadóját, fataumát, sorsát. A huszonnyolc éves fadista betegség miatt elmaradt májusi koncertjét most vasárnap pótolják be a budapesti Millenárison, Joana ez- után pedig tovább utazik a nyíregyházi Vidor fesztiválra, ahol hétfőn ad koncertet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.